Детски лагер и спорт

Снимка 14 от ЛъкиКидс лято 2018
2018-11-05

Лагерът може да повлияе положително на децата по значителен начин; може да разшири техния мироглед чрез срещата с други деца, изучаване на флората и фауната в планината, спортове и дейности. Лагерът предлага не само забавление и наслада за децата, но също така им дава възможност да подобрят академичните си умения в изучаването на английски език и да подобрят английския си речник, като общуват повече на английски език по време на спортните дейности.

Лагерът също така предлага време за вашите деца да бъдат активни с широки разновидности на физически дейности като пейнтбол, колоездене, плуване, бягане, игра и мисловна дейност и по-малко време на дивана или пред телевизионния екран.

Сред основните цели на международен езиков лагер ЛъкиКидс е осигуряване на лагерниците на активна спортна дейност сред природата. Минимумът престой на открито е 4 часа всеки ден.

Тъй като в лагерите има деца на различна възраст, дейностите са категоризирани въз основа на тяхната възраст, като са съобразени за вашето дете и за тяхната безопасност.

„В нашия лагер безопасността на нашите деца е наш основен приоритет.“

В международен лагер ЛъкиКидс има два вида спотни дейности: първите са целенасочено организирани като Пейнтбол, конна езда, плуване, планински преходи,  докато вторите са организирани през свободното време и всяко дете избира в кой спорт да се включи: футбол, волейбол, народна топка, бадминтон.

Пейнтбол (8 години +)

Играта пейнтбол може да бъде добра и повече от просто за забавление. Има ползи за здравето, които могат да бъдат разгледани.

Пейнтболът е бил популярен спорт от дълги години. Въпреки че се определя като екстремен спорт, пейнтбол е една дейност, която може да се практикува с децата. Този спорт има много предимства, които водят до цялостно развитие на децата.

Освен физическото упражнение, пейнтбол предлага и ползи за психичното здраве чрез подобряване на въображението и уменията за решаване на проблеми, създаването на тактика и стратегия с останалите членове на екипа, за да се спечели играта.

За децата, които все още не са навършили 8 години и посещават лагера, организираме специално стрелби по мишена. По този начин осигуряваме тяхната безопасност, а в същото време децата не са изключени от дейността.

Конна езда (всички възрасти)

Конната езда предлага страхотна тренировка както за ума, така и за тялото, като физически повишава сърдечно-съдовата система и облекчава умственото натоварване. Също така се признава, че има терапевтични качества, психологическите ползи могат да бъдат също толкова значими, както и физическите, като просто се намирате на открито, наслаждавате се на чистия въздух и сте едно с природата в една от красивите планини на България в Банско. Като спорт също помага на децата ви да създават самодисциплина, тъй като увеличават нивото на търпение, фокус и контрол.

По-малките деца, децата, които имат страх от коне, децата със специфични нужди, получават индивидуална грижа и внимание както от иснтрукторите, така и от екипа на лагера. Превъзмогването на личната неувереност и придобиването на повече вяра в собствените способности се стимулират с много градивни методи и целят израстването на детето като личност.

Снимка 15 от ЛъкиКидс лято 2018

Колоездене (всички възрасти)

Децата обичат да карат колело, което е интензивно и забавно и им дава свобода и независимост да се разхождат и да  разгледат наоколо. Помага им да подобрят и засилят позитивната си умствена нагласа като млади хора.

Колоезденето в лагера е 2 вида спрямо терена: в планината или в парка. Децата имат общо 3 дни с колоездене в програмата. Тези, които не могат да карат колело, имат възможност да се научат.

На всеки един терен, трудността е съобразена с възможностите и възрастта на децата. В парка има възможност да се кара по алеите, но има и място със скокчета, за по-напредналите.  В планината имаме възможност да караме както по горски пътеки, така и по циментирани такива, като наклоните на пътеките също са съобразени.

Плуване (Всички възрасти)

Децата обичат да плуват и да играят във водата. Плуването може да има значителни ползи както за здравето, така и за безопасността на децата. Особено когато има нови приятели, плуването е начин да продължите да насърчавате здравословното ниво на физическа и социална активност на детето. Плуването осигурява по-ефективна тренировка, отколкото други дейности.

Плуването не е организиран процес и в лагера не се организират уроци по плуване. Децата играят в басейна, организират се състезания и различни игри. Целта на плуването е децата да се забавляват.

Планински преходи

Минимум веднъж седмично децата имат активен планински преход, който е подходящ за възрастта и уменията на всички деца. Преходите са кратки и задължително организирани с планински водачи.

По време на преходите, децатта учат основните правила за движение на групи в планината, да проявяват търпение и постоянство едни към други, да си помагат. Чистия въздух, природата и слънцето влияят благоприятно върху физическото и психическото здраве на всички лагерници.

Волейбол

Турнирите по волейбол са всеизвестни в лагера. В тях участват децата, аниматорите и инструкторите. Често децата научават термини и изрази от играта, както и основни умения за игра – позиция на тялото, основни утари, положение на ръцете. Турнирите се провеждат по  време на активностите навън. Продължават по време на цялата смяна и имат за цел децата да работят в екипи.

Футбол

Футболните турнири са основна атракция за момчетата в лагера, но някои момичета също се включват.  Задължително имаме такива поне веднъж седмично – игрището на бъндеришка поляна или на стадиона край с. Добърско. Целта е децата да се забавляват, а водачът на ЛъкиКидс раздава стикери за спотмество на най-изявените.

Народна топка

Да – народната топка е официален спорт в не малко страни по света. В лагера народна топка се играе в ден 1, когато децата имат игри за сплотяване на екипа и за първи път са получили шапки с цветова индикация в коя група са разпределени, и във всеки друг удобен случай, когато сме на поляна в планината.

Бадминтон

Обикновено бадминтон играем на конната база, когато децата са навън целия ден. В тези турнири участието на аниматорите и учителите е задължително и при равен резултат често победата се решава от двубой между водача и мениджъра на лагера. Отново основната цел да децата е да се забавляват и да имат активна дейност.


С минаването на детето през всички забавни дейности в лагера, то ще развива социални умения и ще изгражда увереност.
Социални умения

  В нашия лагер може да помогне на децата да се свържат и да създадат нови приятелства с местни и чуждестранни деца. Независимо дали детето ви учи или среща нови приятели в лагера, измъкването им от вкъщи може ще ги срещне с по-разнообразна група от деца.

 

Катерин Лабуен – учител на „ЛъкиКидс“