Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!
2023-12-06

Етикетите“злоядо дете”, “капризно дете” и “дете без апетит” се слагат прекалено безразборно на деца, които имат по-специфични предпочитания към храненето.

Всъщност “злоядото дете” се характеризира с трудности при храненето, при които то избягва да яде определен вид храна.

Ако и вие сте от родителите, които имат подобен проблем, вероятно често се чудите какво да му предложите в чинията и редовно се питате как да накарате злоядо дете да хапне нещо.

Една добра идея е да разчупите стереотипа и да запишете детето си на летен лагер. Със сигурност ще бъдете приятно изненадани от крайният резултат, тъй като той има изключително много ползи.

Един такъв чудесен пример е летния лагер Лъки Кидс. Той предлага на децата една незабравима ваканция, изпълнена с много запознанства, приятелства, както и придобиване на нови здравословни навици.

В следващите редове разказваме как летният лагер може да се окаже най-доброто решение, ако детето е капризно в храненето си. 

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Насърчаване на здравословни хранителни навици

Ясно е, че всеки родител иска децата му да създадат здравословен и балансиран начин на хранене за да растат здрави и енергични.

В менюто за деня на едно дете е добре да присъстват представители на основните хранителни групи:

  • Плодове и зеленчуци;
  • Въглехидрати;
  • Протеини;
  • Мазнини.

Храненето на всеки 4 часа е оптимално и се препоръчва от психолози, нутриционисти и диетолози. Затова създайте ритмично хранене на детето. Така то ще създаде у себе си чувство на ред и сигурност и дори да пропусне някое хранене през деня, ще знае кога е следващото хранене.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Лъки Кидс има за цел да осигури здравословно и пълноценно 5-кратно хранене. В него се изготвя специално меню от главен готвач, което е разнообразно и балансирано.

Менюто дава на децата нужната енергия и количество хранителни вещества, за да бъде пълноценен и продуктивен денят им. Всичко това се случва в точно определени часове, за да се изгради един добър режим.

Менюто на Лъки Кидс включва:

  • Закуска;
  • Лека междинна закуска;
  • Обяд с 3-степенно сет меню;
  • Следобедна закуска;
  • Вечеря с 3-степенно меню.

Лагера предлага и индивидуално здравословно хранене за деца със специфични нужди, като покрива изискванията на малките си гости със специален хранителен режим. Това включва вегетариански, безглутенов и вегански режим, храна за деца с алергии, диета за деца с диабет и др.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Осигуряване на разнообразни хранителни продукти

Няма вълшебни рецепти за злояди деца! 

При едно злоядо дете е много важно да се въвеждат разнообразни и нови храни, за да се храни добре. Най-добрият пример, който може да дадете на детето си, сте самите вие.

Ако се храните разнообразно у дома, детето ще забелязва това, което е на масата и ще взаимодейства с храните, дори и първоначално да отказва да яде от тях. Така вие ще спрете да се чудите каква вечеря за злоядо дете да измислите за пореден път.

Пълноценното хранене в детска възраст е от ключово значение и оказва влияние в бъдеще.

Колкото по-рано детето ви започне да опитва разнообразни продукти и вкусове, толкова по-лесно ще сформира правилно отношение към храната. Важно е да разбирате детето си, затова се старайте деликатно да насочвате навиците му, като му предоставяте голям избор и личен пример.

Летният лагер на Лъки Кидс предоставя разнообразни и вкусни ястия, приготвени от био зеленчуци, плодове и леки меса. Те са поднесени с много въображение, така че да задоволят и най-претенциозния детски вкус.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Създаване на положителна и подкрепяща среда по време на хранене

За да се постигне този ефект с детето, трябва да проявите разбиране. Бъдете търпеливи и го подкрепяйте. Ако детето ви хапва по-малко, не е желателно да му налагате да изяжда повече, отколкото може да поеме. Напротив – поощрявайте го въпреки малкото количество приета храна.

Предлагайте му различни и разнообразни храни, както и тази храна, която обича и иска да консумира. Дайте му правото да избира от предложените варианти, както и да се запознае с нови вкусове и текстури, каквито то предпочита и никога не го насилвайте.

Създайте приятна и комфортна обстановка по време на хранене, като избягвате конфликти и ситуации, които няма да повлияят добре на детето.

Всички тези добри практики се следват и в летния лагер, където екипът помага на детето да се отпусне и да участва в храненето заедно с групата, макар и да не опитва от всичко предложено. 

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Насърчаване на детето да участва в дейностите по приготвяне на храна и готвене

Направете храненето на вашето дете забавно по един нов начин, превръщайки го в игра. Добра идея е дори да включите детето в приготвянето на храната, разказвайки му интересни и полезни факти за ястието и продуктите. Така ще усилите интереса и желанието му да опита повече храни.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

В летния лагер на Лъки Кидс се провеждат специални курсове по готварство за деца. Тази еко активност оказва благоприятно въздействие върху децата, защото те са по-склонни да опитат храната, след като са участвали в процеса по приготвянето ѝ.  

В занаята по готварство децата посещават различни автентични домове на гостоприемни домакини, които пред тях ще приготвят пити и баници и какви ли не вкусни ястия, за да се гостят всички след това.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Позитивен пример от връстници

Децата обичат атмосферата сред свои връстници и така се забавляват най-добре.

Най-добрият начин едно дете да има интерес и да желае нещо е, когато гледа децата около него. Този подход се използва масово, защото работи. Дори по време на хранене в детските градини децата гледат едно от друго, учат се и създават нови навици.

Една страхотна възможност, която летният лагер предлага, е именно възможността децата да се учат едни от други

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Напълно е възможно злоядите деца да се чувстват малко по-изолирани и несигурни в себе си и затова да не се хранят добре. Запознанството им с връстници, които обичат да експериментират с различните вкусове на храната и се наслаждават на всяка част от нея, могат да дадат един безценен пример, как тя може да бъде вкусна и забавна.

В Лъки Кидс децата се придържат към правилата за добро поведение и принципите за честност, лоялност, уважение и добронамереност с други децата.

Така подкрепата, мотивацията и вдъхновението от другите в летния лагер могат да помогнат на дете, което е злоядо, да се отвори към нови опити и да се наслади на пълноценно хранене.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

Предоставяне на възможности на детето да научи за ползите от здравословното хранене и значението на храненето

Здравословното възпитание на децата е изключително важно за физическото, психическото и социалното им благополучие.

Здравословното хранене осигурява необходимите хранителни вещества за растежа, развитието на организма, физическа активност и поддържането на оптимално здраве на детето.

Бъдете искрени с детето си, като му обясните защо едни храни са полезни, а други не. Полезно за детето е да знае защо нашият организъм има нужда от една определена група храни и какви позитиви носят те, както и защо други са вредни и какво се случва, ако прекалим с тях.

Друг добър начин е заедно да направите списък с покупки и да пазарувате заедно. Така то ще се потопи в обстановката и само ще има желание да попита защо взимате определен продукт, а вие да му обясните.

Лъки Кидс организира специални кулинарни занимания и посещения на ферми с цел опознаване на храните и техните ползи, както и какво е здравословно да се яде.

Детски летен лагер за злоядо дете? Вижте защо всъщност е добра идея!

В летен лагер Лъки Кидс експерти и педагози се грижат за децата, насърчавайки ги през цялото време да се обучават на полезни умения, които успешно прилагат и у дома. 

Там те се учат сами да се справят с хигиената, облеклото, храненето, дисциплината и наложените правила. Освен това имат възможност да усвоят кулинарни тайни, да научат повече за здравословното хранене и начин на живот, както и да опознаят природата отблизо.

Въпреки, че детето не желае да консумира определени храни, не се отчайвайте, тъй като най-вероятно това е само период, през който то преминава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *