Eкскурзиите в езиков лагер ЛъкиКидс

Снимка 20 от ЛъкиКидс лято 2018
2020-07-10

Дестинации и начин на провеждане

Продължителност

Предимства и недостатъци

 Децата със здравословни проблеми и екскурзиите

Екскурзиите в ЛъкиКидс

В международен лагер ЛъкиКидс ние се грижим и за развитие и обогатяване културата на нашите възпитаници. Всички ние сме горди с историческите ценности и местности в района на град Банско, там където се срещат Пирин и Рила планина

Подбираме внимателно най-интересните исторически и природни забележителности, организираме екскурзии, за да представим една друга страна на нашата родина.

Дестинации

Обикновено избираме значими културни или природни обекти с определена цел. 

Ето някои от тях:

  • Екскурзия до село Лещен
  • Екскурзия до село Ковачевица
  • Екскурзия до църквата в Добърско
  • Екскурзия до резервата за мечки в Белица
  • Екскурзия до параклиса “Свети Никола” в град Добринище
  • Посещение на Вапцаровата къща в град Банско;

И много други дестинации, които възникват като идея според програмата.

Особености на екскурзиите – забележителности

Село Лещен

Тук децата могат да видят уникалното селище със запазени старинни къщи. Някои от тях са изработени от глина и приличат на къщи от приказките. Селото приветства множество туристи, заради старинния си екзотичен вид, запазената църква от 19-ти век и автентичния български хан в центъра. Уличките са калдъръмени, изпълнени с уханието на цветята и красотата на възрожденската архитектура. 

Село Ковачевица

Селото е запазило автентичния си вид от 18-19 век и е обявено за архитектурно-исторически резерват, заедно с природния резерват, който се намира около него – Тъмната гора. Къщите са изградени почти изцяло от камък, като само последният етаж е от дърво. 

Забележителностите са много – една от тях е църквата “Свети Никола”, Дишляновата къща. Тук вървим по тесните улици, свързващи уникалните възрожденски къщи на селището. 

Църквата в село Добърско

Добърско е село където се срещат три планини – Рила, Пирин и Родопи. Легендата разказва, че това е селището с лековита вода, където са се заселили ослепените Самуилови войници, излекувани от водата в чудния извор. Те създават прочутата Добърска школа на слепите певци. Легендата разказва, че всеки, който има проблем с очите и ги измие с тази лековита изворна вода, може да ги излекува.

В Добърската църква има 460 изображения, които не следват канона. Между тях са и двата уникални иконописа със сцената “Преображение Господне”, на която Исус Христос е изобразен в подобие на космическа ракета. 

Всички стенописи са изключително добре запазени, защото църквата има уникална архитектура и температурата в нея е постоянна целогодишно. 

Църквата Свети Никола в Добринище

Свети Никола е тракийски късно автентично, средновековно селище, чиито останки са разположени между Банско и Добринище. Тук могат да се видят останки от параклис, тракийски гробове, тракийски накити, съдове за зърно, оръжиямечове, стрели, монети, мотики, гребла и дори апликации за дрехи.

Снимка 51 от ЛъкиКидс лято 2018

Продължителност на екскурзиите, режим, хранене

Обикновено екскурзиите са целодневни. Децата следват обичайния сутрешен режим, включително Време заедно.  Екскурзията започва веднага след този режимен момент: в 9.40 ч. децата се качват на бусовете. 

По време на екскурзията всяко дете получава пакет суха храна. Обядът се провежда на открито, под формата на пикник. В някои от обектите съществуват условия за хранене на закрито, които използваме когато времето е неподходящо за навън. 

По време на екскурзията сутрините се използват за посещения на интересни исторически или природни обекти, а в по-късните следобедни часове правим почивка с игри и занимания на открито. 

Децата се прибират в хотел Лъки Банско в 18.30 ч., където имат половинчасова почивка, за да могат да се освежат и преоблекат за вечеря. 

Някои от посещенията са в рамките на половин ден – като например посещението на църквата “Свети Никола” в Добринище. Тръгва се в 14.00 ч. от хотела, като в 18.00 ч. групата пристига обратно в хотела. 

Предимства и недостатъци

В контекста на езиковото академично обучение, ние, като професионалисти, не забравяме обучението в родолюбие и запознаването с красотата и величието на българската природа. Това са моментите, в които децата се откъсват напълно от дигиталния модерен свят, за да станат свидетели на сътворени в миналото произведения на изкуството или природни чудеса

Голямото предимство на тези екскурзии е, че отвеждат малчуганите на исторически места, които имат значение за нас като българи или на други, където неусетно се случва тяхното екологично възпитание. Примери за това са: посещението на църквата в Добърско, където могат да видят уникални стенописи или посещението на резервата за мечки в Белица, създаден от фондацията на Бриджит Бардо. 

Полудневните посещения, които организираме, са на по-близки разстояния, те разнообразяват ежедневната програма, провеждат се за съкратено наполовина време, така че децата да могат да участват в обучителния процес сутринта.

Екскурзиите са тези моменти, в които децата могат да бъдат свободно с приятелите си, да създадат нови приятелства и да общуват свободно с връстници и възрастни. Те са важни за социализацията им, учат ги на търпение, взаимопомощ, откривателство, любознателност, работа в екип. 

Екскурзиите нямат фактически недостатъци, като изключим неудобствата за тези, които не могат да пътуват дълго време в превозно средство и им става лошо. С нас пътува медицинско лице, така че в тези случаи (за които сме уведомени предварително), се дават подходящи таблетки на децата, за да се чувстват комфортно.

Още едно малко неудобство на пътуването е, че се консумира суха храна, но тя е винаги прясно приготвена и с гарантирано качество.

Децата със здравословни проблеми и екскурзиите

Понякога се случва в деня на екскурзията, още сутринта дете да се почувства неразположено. В този случай, по преценка на ръководителя и медицинското лице в лагера и след консултация с родителите, се взима решение, детето да остане в хотела. То следва олекотен режим на занимания, в случай, че не е толкова зле, като се намира под постоянно наблюдение от учител/аниматор и мед. сестра.

Съществуват моменти, когато децата могат да вдигнат температура или да се почувстват неразположени по време на самата екскурзия. В такива моменти, за тях се грижи медицинското лице. По негова преценка и преценка на ръководителя, детето остава с екскурзиантите, като следва олекотена програма (примерно не посещава всички занимания, а си почива в по-голямата част от пътуването) или ако се почувства по-зле и няма подобрение след взетите мерки, се поръчва транспорт от хотела, за да го върне обратно, разбира се придружено от възрастен. 

Съществуват и случаи, когато дете има някаква алергия, за която е необходимо да се следи стриктно по време на екскурзията и времето прекарано на открито. За това се грижи медицинското лице и прекият ръководител на детето (учител или аниматор). В случай дори на леки симптоми, детето се отвежда встрани от източника на алергия, третира се с подходящите медицински препарати. 

Ръководителя и родителите биват уведомени веднага, а детето остава под непрекъснато наблюдение. При усложнение се връща в хотела с придружител. 

Екскурзиите носят истинска наслада, разнообразие и удовлетворят изследователски дух на децата, особено на тези, които обичат да пътуват. Те възпитават в родолюбие и преклонение пред българската история и природа. 

За тези, които са гости от други държави, срещата с красотата на България се превръща в истинско приключение. Ние учим децата да са любознателни и да правят своите по детски чисти и невероятни открития на най-прекрасните кътчета на нашата родина. Подаряваме им мигове с откривателства и познания, които се превръщат в спомени.