Грешки при избора на летен лагер

Грешки при избора на летен лагер
2023-05-15

Летният лагер е идеална възможност за пълноценна почивка на децата, докато родителите са служебно ангажирани по време на ваканцията на малчуганите. 

Далеч от градската среда, на чист въздух и сред свои връстници, децата се учат на толерантност, самостоятелност и отговорно поведение към себе си, към своите приятели, както и как трябва да пазят чиста околната среда. 

Въпреки огромните предимства на подобно приключение, понякога родителите допускат грешки при избор на детски лагер, като причините затова могат да бъдат най-различни.  

Грешки при избора на летен лагер

Кога детето ни не е за летен лагер?

Повечето деца очакват с нетърпение дните в детския лагер, защото той е място за игри на воля и за намиране на нови приятели.

Майките и татковците също искат най-доброто за своите наследници – да са на зареждащо място сред природата, да се забавляват, да бъдат край свои връстници и да получат нови знания за заобикалящия ги свят.

Дали обаче детето ни е готово за летен лагер? 

Най-често причината да избързваме с подобно решение е възрастта на малчугана.

Прекалено малките момичета и момчета не са достатъчно самостоятелни, за да се отделят дори само за няколко дни от вкъщи. 

Педагозите са на мнение, че лагерната атмосфера е подходяща за малките палавници, когато навлязат в предучилищна и училищна възраст. 

Едва тогава те имат вече изграден личен режим на живот и могат спокойно да останат сами под грижите на своите преподаватели. 

За да не грешат родителите при своя избор, те могат да си отговорят предварително на няколко основни въпроси

Така майките и татковците ще получат реална представа за готовността на детето им да бъде част от подобно лятно приключение. 

А въпросите са свързани основно с навиците и приспособимостта на малчугана към нова и непозната среда.

Грешки при избора на летен лагер

Какви могат да са причините?

Причините едно дете да не е готово още за летен лагер са строго индивидуални. Но все пак има основни ориентири, които могат да се приложат за повечето мъници. 

На първо място родителите трябва да си дадат сметка как влияе непозната среда на техните деца. Някои момчета и момичета са напълно спокойна в подобна ситуация, докато други – все още не могат да се отделят от мама и татко. 

Докъм петата и шестата годинка това е напълно в реда на нещата за повечето палавници.

При някои деца притесненията обаче продължават и на по-голяма възраст, ако те никога не са се отделяли от дома си и не се е случвало да нощуват дори при свои роднини. 

Често се случва те да имат страх от тъмното, който съществува до навлизането на децата в ученическа възраст. 

Други пък трудно заспиват без компанията на своите близки, което затруднява пребиваването на децата в детските лагери.         

Съществена причина е също така нежеланието на някои мъници да се сприятелят със свои връстници. 

За продължителен период от своето израстване те предпочитат да си играят само с техните родители.

Това се отнася най-вече за онези момиченца и момченца, които не са посещавали ясла или детска градина.

Не е за пренебрегване и фактът, че на по-малка възраст има малчугани, които нямат изграден режим на хранене и спане. 

Това съществено затруднява тяхното приобщаване към организирани занимания, където е разписан определен дневен режим на активности и почивка.    

Какви грешки могат да бъдат допуснати от родителя, които да повлияят негативно на детето?

За да не е готово едно дете за лагер, причините могат да се дължат на липсата на изградени полезни навици вкъщи. 

Някои родителите смятат, че тяхното съкровище е твърде малко, за да бъде достатъчно самостоятелно. И в определени случаи то не успява дълго време да изгради необходимите му полезни умения като да се мие или храни само. 

Грешки при избора на летен лагер

Сред другите грешки, които родителят може да допусне, е липсата на дневен режим. 

По този начин мъникът расте без ясни часове за хранене, игра, учене и сън. И когато попадне сред свои връстници с изградени навици, детето е трудно да се приспособи към зададената програма в лагера.

Подобно е положението и когато малкият палавник не е научен да се грижи за реда в своята стая. Той няма потребност да подреди играчките и дрешките си или да оправи своето легло. 

Родителска грешка е несъобразяването с детските интереси, желания и възможности за децата. Например, някои деца имат потребност да се занимават със спорт, а не с арт занятия. 

Други харесват походите сред природата, а техни връстници искат да стоят вкъщи. Тогава е много трудно да убедиш детето, че трябва да се развива пълноценно в различни области и да е достатъчно активно. 

Нежеланието на малчугана да се включи в нови приключения, прави почти невъзможно неговото приобщаване към лагерната атмосфера.     

Грешки при избора на летен лагер

Защо?

В крайна сметка, трябва ли да се откажем от детския лагер като вариант за нашето дете? Отговорът зависи от родителите и децата.

И доколко малките са готови за лятно приключение далеч от дома. 

Повечето лагери са предназначени за деца на възраст от 5 до 15 години, когато те са в училищна възраст и вече имат изградени навици за самостоятелен престой извън вкъщи.

За по-малките палавници съществува вариант, те да бъдат придружени от свои близък или роднина.

Ако детето има желание да го запишете на лагер и се чувства готово да се приспособи към програмата, не се колебайте.

Много родители споделят, че след престоя си в лагера мъниците им се прибират много по-самостоятелни, уверени и доволни от възможността да са със свои връстници. 

Лагерната атмосфера утвърждава у подрастващите взаимоуважение, толерантност и спомага за тяхната социализация и развитие на детето. 

Тук те научават много нови неща за природата и здравословния начин на живот. 

Програмите на лагерите се изготвят от дългогодишни педагози, за да са балансирани, съобразени с възрастта и обучение на детето. 

В дневния режим задължително присъстват спорт, арт занимания, игри и обучения. Това може да са упражнения за изучаване на чужд език и развиване на талантите.         

Снимки: pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *