Какво е важно да знаем при избора на детски лагер ?

2022-01-17

Начало на самостоятелни навици и справяне с рутината на ежедневието

В определен момент от живота на децата и родителите, настъпва момент, в който те могат да бъдат самостоятелни и да прекарат известно време отделени от семейството си.

Това са периоди, в  които се формира детската увереност в собствените сили и възможности. Тези периоди оформят важна страна от детската личност – самостоятелността. 

Точно в такива моменти, ако родителите разполагат с възможността да изпратят детето на детски лагер, тези навици за самостоятелност и справяне с ежедневните задачи /хигиенни навици, хранене, сутрешен и вечерен тоалет, обличане, избор на дрехи, заспиване и т.н./ остават затвърдени. 

Всяко дете може да придобие друг вид самооценка, като тръгват по пътя на израстването си като личности.

Процесът на оформяне на навици за самостоятелен живот започва още от детската градина. Колкото и родителите да се опитват да задържат детето в своето обкръжение, миговете, които ще му подарят с един детски лагер, са от голяма полза за него и го поставят в съвсем друго измерение.

Условия

Изборът на детски лагер носи голяма отговорност за родителя. Необходимо е той да се запознае изцяло с всичко, което един детски лагер предлага. 

Това се следните неща, които ние препоръчваме да бъдат проверени като направите запитване, в случай, че информацията не е налична.

Те включват :

 • условия на пребиваване и безопасност по време на всички дейности
 • програма на лагера /теми, екскурзии, допълнителни дейности на открито/
 • режим на ежедневни рутинни дейности /точно време за хранене, физическа активност, време за почивка, игри и образователни дейности /
 • индивидуално внимание в определени случаи и по принцип
 • спазване на необходими хранителни диети
 • прием на лекарства
 • реакция при заболяване
 • реакция при проблем с други деца
 • използване на дигитални устройства, които децата носят със себе си
 • хигиена /лична и на място/
 • време за адаптация на детето и как екипът реагира при трудна адаптация

Разбира се има и много повече индивидуални случаи, които са най-разнообразни и няма как да бъдат описани конкретно. Ето защо е необходимо да поемете инициативата и да зададете въпросите, които ви интересуват. 

Професионалистите в ЛъкиКидс могат да ви посъветват и да обяснят как действа лагерът и ръководството в подобни случаи /дори и да ви се струват маловажни/. Щом става въпрос за деца, за нас, както и за вас, няма маловажни моменти.

Отношение по време на престой в детски лагери 

Тази тема е в пряка зависимост с условията и специалистите.

Това е точно онзи момент, в който специалистът в ЛъкиКидс, оставя това, което прави в момента, забравя своите лични проблеми и се притичва на помощ на детето, което е в нужда. 

Истинският професионалист, който се занимава с деца, разпознава тези моменти. Всеки, който знае нуждите на детството, винаги спешни и изискващи разрешение на момента, разбира необходимостта от светкавична реакция. 

Това ние наричаме индивидуално внимание. То е част от нашето отношение към децата, които вие като родители, сте ни поверили. 

Още когато изпращаме децата на детски лагери, на сборното място, можем да наблюдаваме това отношение у тези, които са там, за да посрещнат, приемат документите и настанят вашите деца в автобусите. 

Тяхната усмивка може да разкаже за това отношение. Необходимо е само да наблюдаваме внимателно, за да се уверим, че то работи, че такова отношение съществува. Това означава, че детето е обгрижено, щастливо и в безопасност.

Специалисти

Препоръчваме да бъдете внимателни при избора на лагер, да направите малко проучване на професионалистите, които работят там. 

Добре е да се запознаете с кратката им биография, която със сигурност присъства в страницата на лагера. Това са дребни детайли, но не маловажни, особено, когато поставяте живота и безопасността на детето си в тяхните ръце. 

В ЛъкиКидс ние сме изключително взискателни към хората, които идват да работят при нас. Задължително изискване е те да имат професионална автобиография, като хора, които са работили с деца, както и съответното образование. Опитът е голямо предимство и е една от нашите тайни за успех.

Другият ни огромен приоритет при подбора на нашите преподаватели и аниматори е – любовта към децата. На думи е лесно да се отговори “да, обичам децата”, при едно интервю. Това, което ние правим е да проверим дали това  действително е така.

В ЛъкиКидс, ние работим в екип. Това е  още една страна на нашето ноу-хау. Всеки от специалистите е постоянно свързан и общува непрекъснато с останалите си колеги, като обменят информация, добри практики и опит. 

Това е начин за бързо професионално развитие и подобряване на работата с нашите възпитаници. Важно условие за установяване и поддържане на добра атмосфера в един лагер е неговите учители и аниматори да бъдат в добра форма и да общуват успешно, както помежду си, така и с децата.  

Ние се грижим за благоденствието на нашия екип, по същия начин, както се грижим за това на вашите – наши деца!

Цени

Споменавам ги на последно място, но това не означава, че те са най-маловажни. Напротив – това е едно от първите условия, които родителят би трябвало да проучи, когато търси подходящ лагер за своето дете. 

Лесно е да намерим най-скъпия лагер или да изберем най-евтиния. Това, което е по-интересната част от задачата на родителя, е да избере място за своето дете, което наистина е подходящо и отговаря на неговите очаквания и търсения. 

Необходимо е да прегледаме какво се предлага за съответните цени – дали е цялостен пакет или след като заплатим веднъж, внезапно се започват да се появяват други разходи, които се оказва, че не са включени в пакета.

Носим отговорността да намерим най-точния и най-близкия лагер, до това, което сме обещали на детето си. Обещанието е нашия ключ към това, дали детето ще хареса мястото, програмата, целия лагер. 

Очакванията би трябвало да бъдат правопропорционални на цените. Звучи лесно, но изисква време и търпение, както и известно проучване от страна на родителя. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *