На каква възраст децата трябва да започнат да учат английски език?

Деца обединяват рисунките си | Lucky Kids
2017-08-24

В наши дни едва ли има човек, който да не осъзнава важността от владеенето на английския език. Отдавна този език е престанал да бъде езикът на дипломацията, световната икономика и култура и се е превърнал във важна част от живота на всеки един човек на планетата.

В контекста на предходното изказване сме напълно сигурни, че няма да открием и един родител, който да не е загрижен за бъдещето и реализацията на детето си и не иска да му осигури най-доброто обучение по английски език.

И тук идват въпросите, съмненията и притесненията на родителите, пред които стои взимането на решение относно изучаването на английски език от децата им.

На каква възраст децата трябва да започнат да учат английски език?

Истината е, че няма точно определена възраст, на която децата да започнат обучение по английски, тъй като всяко дете е отделна личност и има своя индивидуалност. Мненията и на експертите за оптималната възрастова граница, при която децата трябва да започнат да изучават чужд език също се разминават. Според една част от преподавателите, детето трябва да започне да изучава английски от най-ранна възраст, според други – три години е точната възраст, а според трети – най-доброто време за започване на обучение по английски е между 5 и 7 години.

Прочетете други интересни въпроси по темата…

Нека да разгледаме някой от най-интересните и популярните теории за стартирането на обучението по английски език, които водещи експерти лансират.

Дете пише по черна дъска | Lucky Kids

Теория 1 – Детето трябва да започне да изучава английски в най-ранна възраст

Според привържениците на тази теория, от 0 до 3 годишна възраст децата запомнят най-много и най-бързо. През този период децата научават думи и изрази на чуждия език паралелно с родния си език и без да изпитват никакви притеснения. Преподавателите, които лансират тази теория са на мнение, че до 3 годишна възраст детето научва чуждия език дори без да се налага да ходи на частни уроци или летен детски лагер. То усвоява чуждия език докато играе игри, гледа детски филмчета или слуша песнички на английски. Децата на тази възраст не се страхуват да правят грешки, нямат задръжки и не се притесняват, че няма да произнесат нещо неправилно или да го кажат грешно.

Недостатъкът на тази теория е, че обучавайки се без подходяща среда, детето ще се научи да се справя с основното ниво на езика, но… само до там. За да може да го овладее наистина добре е необходимо, освен „в естествена домашна среда”, детето да бъде поставено и в подходящата езикова среда като например специализирана детска градина, езикова школа или летен детски лагер. Само с помощта на квалифицирани преподаватели детето ще успее да напредне и да започне да усъвършенства езика.

Теория 2 – Детето трябва да започне да изучава английски не по-рано от 7 – годишна възраст

Поддръжниците на тази теория смятат, че чужди езици трябва да се изучават в съзнателна възраст. Те се съгласяват, че от 0 до 3 години децата запомнят наистина много по-бързо, но ако детето не е в подходящата англоезична среда или родителите му не говорят английски, чуждия език не може да бъде усвоен „от само себе си”.

За сметка на това, децата след 7 – годишна възраст вече говорят правилно собствения си майчин език, свикват с режима на учене (защото тогава тръгват и на училище), могат да се организират и да се справят много по-лесно с поставените им задачи в училище, в езиковите школи или детските лагери, които посещават. Освен това, на тази възраст децата вече имат добри речеви способности и могат да произнасят правилно английските изрази и думи.

На тази възраст е много по-лесно да се „запали” едно дете да посещава уроци или детски летен лагер с изучаване на английски и родителите да са спокойни, че малчугана не само ще се забавлява, но и ще научи езика по-бързо и добре.

Недостатъците на тази теория са следните:

*на тази възраст децата научават нови думи и изрази малко по-трудно;

*претоварени са с домашни в училище и може да откажат да се натоварят с още едно допълнително занимание.

Малка участничка в планински преход | Lucky Kids

Теория три – 3 – 5 години е най-подходящата възраст за старт на обучението по английски език

Защитниците на тази теория са на мнение, че от 0 до 3 години детето все още не се чувства комфортно с майчиния си език и няма как да се чувства комфортно с чуждия. Едва след като усвои майчиния език, то може без притеснения и затруднения да започне да изучава и друг език. Децата между 3 и 5 години вече се справят успешно с родния си език, започват да се вписват в групи, да създават приятелства и това им помага да се справят (и да напреднат бързо с думите и изразите на чуждия език).

Прочетете други интересни въпроси по темата или „Какво казва световната статистика за оптималната възраст за изучаване на английски език от деца”

Както споменахме малко по-горе, няма точно определена възраст, на която детето трябва да започне да изучва чужд език. Световната статистика показва, че детето е способно да възприема и да се обучава от най-ранна детска възраст. Разбира се, специалистите са на мнение, че изучаването на английски в детските градини трябва да се възприема по-скоро като начин да се пробуди интереса на детето към чуждия език. В детската градина децата се докосват до чуждия език посредством игри, научването на стихчета, песнички на английски. По същия начин протича обучението по английски и в първи клас. Действителното изучаване на английски език започва след 7 – 8 годишна възраст, като тогава освен игри, песни и стихчета децата започват да усвояват чуждата азбука, да разбират значението на думите и изразите, да усвояват граматиката, транскрипцията и лексиката на езика.

Къде да запишете детето си на английски?

Колкото и добри преподавателите да сте, ако държите детето ви да напредне с езика ще трябва да се спрете на вариант извън семейната среда, където детето ви да изучва езика.

Предполагаме, че вариантите ви са познати, но все пак…

Частни уроци по английски или летен детски лагер?

И двата варианта имат своите добри страни и решението ви ще е наистина трудно. Все пак, изборът ви зависи от възрастта на детето и доколко е самостоятелно то.

Ако детето ви е до три годинки, по-доброто решение би било да се спрете на индивидуално обучение или да го запишете в частна детска градина или езикова школа, която се ангажира с обучението на децата на толкова малка възраст. Според специалистите, на 3 – 4 годишна възраст детето може да бъде записано в център за ранно изучаване на чужд език, а след 5 – годишна възраст може спокойно да бъде записано на летен детски лагер.

Детските летни лагери са добро решение за децата, тъй като на тази възраст за тях е важно не само да изучват новия език, но и да общуват с връстниците си, да откриват нови неща, да се социализират и да се съревновават помежду си. А летния детски лагер осигурява тъкмо тази страхотна основа на децата. По време на престоя си малчуганите не само изучават английски език, но и се научват да изпълняват конкретни задачи в конкурентна среда, да работят като екип и да се забавляват истински.

Деца играят карти весело | Lucky Kids

И така, частни уроци по английски или детски летен лагер?

И при двата варианта трябва да вземете предвид следното:

*От голямо значение е доколко детето ви е запознато с английския език. Не е добра идея да го запишете на уроци или на лагер, ако то не се е докосвало до този момент до езика, тъй като ще се чувства некомфортно сред останалите деца, ако те са по-напред в обучението. (Винаги се информирайте за нивото на останалите деца в групата, преди да запишете детето си).

Вземете под внимание и индивидуалността на детето. Ако то е по-скоро свито или не се е отделяло до сега от вас, първо пробвайте да го запишете на частни уроци по английски в града и да го водите на тях. След като детето добие по-голяма увереност, можете да го запишете и на летен детски лагер.

И накрая…

Дали детето ви трябва да знае английски? Категорично ДА! Кога трябва да започне да изучава чуждия език? Разгледайте теориите на различни специалисти, прочетете други интересни въпроси по темата, вижте световните статистики и тенденции и… решете сами.

Опитайте се да подбудите интереса на детето си към чуждия език, осигурете му възможност за развитие и не го притискайте в никакъв случай. Някой деца се справят с чуждите езици много бързо и без никакъв проблем, но за други това изисква време. Не сравнявайте детето си с останалите деца в езиковата школа или детския лагер и в никакъв случай не го нагрубявайте. Поощрявайте всеки негов опит, хвалете го за положените усилия, интересувайте от постиженията му, помолете го да ви „покаже” какво ново е научило в училище, школата или на лагера.

Без значение на каква възраст ще запишете детето си на английски, важното е то да се чувства удобно, комфортно и да ходи с желание на уроците или лагера. Всичко останало ще го направят преподавателите по английски, които имат достатъчно добър и богат опит с деца.

Статистики, теории и класации има много, но когато става въпрос за вашето дете и неговото бъдеще изборът е изцяло във ваши ръце. Успех!

 

На каква възраст децата трябва да започнат да учат английски език?