Най-добрите помагала по английски език за 2020 г.

Young Learners Граматика | LuckyKids
2020-05-27

Описание, сравнение, предимства, недостатъци и препоръки от преподавателите на ЛъкиКидс за най-добри помагала за деца

Последните тенденции на езиковото обучение водят до използването на много електронни ресурси, които непрекъснато се развиват и обогатяват, за разлика от тези на хартиен носител.

Във връзка с това, няма как да определя конкретни източници като “най-добри”. Всеки ресурс постига собствено развитие и е в един непрекъснат процес на обновяване.

Важно е да знаем, че в обучението, традицията също е много важна. Това са онези непрекъснато използвани методики и ресурси, които никога не остаряват, защото са класика.

Преподавателите в ЛъкиКидс често използват електронни ресурси с цел да осигурят “най-доброто” обучение под формата на достъпни и ефективни задачи, които носят удовлетворение, ангажират децата и младежите, мотивират ги за учене. Професионалистите от ЛъкиКидс се стараят да отгледат онази любов към ученето у децата, която остава до края на живота им.

Обучителни платформи

Едни от най-модерните средства за обучение в наши дни, са обучителните платформи, които предоставят цялостни пакети за осъществяване на езиковия процес. Те са средства и ресурси, създадени и събрани материали от езикови професионалисти.

Една от първите платформи, която ние препоръчваме е OneStopEnglishhttp://www.onestopenglish.com/ –

Тя съдържа разнообразни материали и дейности, подредени в следните категории:

 • Grammar
 • Skills
 • Vocabulray
 • Children
 • Teenagers
 • Exams
 • Methodology
 • Community
 • Business English
 • English for specific purposes…

Чрез работата си в една платформа ученикът следва система за придобиване и затвърждаване на знания, които се надграждат и ефектът на успеваемост е много висък.

Платформата OnestopEnglish е добре организирана, изпълнена с тематични ресурси, според времето от учебната година, в което е посещавана.

Например към момента на писането на тази статия, в платформата е организирана следната страница “Webquest: Easter”, която съдържа дейности и упражнения свързани с историята на Великден, Великденските символи, празнуването му по света и факти за пролетните празненства.

Уроците са разработени по интересен интерактивен начин: например, във връзка с предстоящите Олимпийски игри и тяхното отлагане, поради световно обявената пандемия, тематичен урок е:

News Lesson “The 2020 Olympic Games will not take place”.

Примерен план на урок:

 1. Warmer – това са няколко въпроса, на които децата да отговорят с “вярно” или “невярно”, според собствените си познания.
 2. Кey words, работа с основните думи, които са използвани в урока.
 3. Find the information – тук учениците е необходимо да направят кратко проучване върху разнообразни въпроси. Например: коя е първоначално обявената дата за начало на Олимпийските игри през 2020 г.
 4. Elementarycomprehension check – учениците четат с разбиране текст, на елементарно ниво, след което отговарят на въпроси за разбиране.
 5. Граматика – работа с предлози
 6. Теми за дискусия:

Разочаровани ли сте, че Олимпийските игри са отложени? Ако да – защо, ако не – защо?

Имате ли любим спорт, който е представен на Олимпийските игри?

Рубрика – Webquest

Тази част от платформата е изработена съобразно календара на празниците. Състои се от разнообразни дейности.

Примерен Webquest за Великден

Warmer

Децата споделят с партньор това, което знаят за Великден и за неговата история.

Дейност 1

Проучване историята на Великден

Тази дейност изисква проучване, за което им е даден определен сайт. Очаква се отговор на въпроси като: Под формата на какъв фестивал е започнал Великден? Кога се случва празнуването на Великден и как се определя точната му дата? Откъде произлиза името “Великден”?

Какво се случва в неделята на Великден в различните страни?, Кои животни са символично свързани с богинята Еостра? От какво са били изработени първите великденски зайчета, които са били предоставени за ядене?

Дейност 2

Великденският Заек и други символи

Децата избират правилния отговор на въпроси, например дали Великденския заек има библейски произход или идва от древна датска традиция.

Дейност 3

Великден по света

Учениците научават какви са традициите в различните държави, виждат как се обличат хората и как отбелязват празника, какви ястия готвят.

Дейност 4

Посветена е на фактите, които не знаем за Великден.

Дейност 5

Идеи как да организират свое Великденско парти.

Платформата и малките деца

За тях организацията е малко по-различна, с цел обхващане на интересите им и провеждане на нагледно интерактивно обучение.

Категории:

 • The Magic Cat – серия от анимирани видео песни и други ресурси за начинаещите малчугани
 • M tunes song videos – 60 анимирани видео песни с интерактивни игри
 • Stories and poems
 • Games and topics
 • Flashcards
 • Songs
 • Phonics

И други.

Специално внимание на тийнейджърите

Хубавото в тази платформа е, че има добре обособена част за тийнейджъри, която е написана специално за тях.

Категории:

Spot on News lessons for teens – уроци, написани специално за тийнейджъри, които включват работни листове и дейности на три нива.

Impressions Серия от уроци, за тийнейджърите, които им позволяват да описват своето мнение и да усъвършенстват своите умения за комуникация и писане.

Skills– уроци със съвети и начини за развитие на уменията, с множество игри и айс-брейкъри.

Topic-based materials – разделът съдържа Webquests, projects, cultural news lessons.

A time to travel – исторически аудио пътуване през времето с героите Люк и Джеймс Вайнър.

Grammar and Vocabulary.

Обучението чрез електронна платформа започва да става търсено поради своята всеобхватност и предоставяната свобода за творчество, проучване и проектно-базирано учене, което съвременните деца много харесват.

Необичайното в този начин на обучение е, че то обхваща всички езикови категории и предоставя тематично обвързани в единство материали и ресурси.

Топ он-лайн ресурси за деца, нашумели през 2020 г.

 • ABCmouse
 • Reading Eggs
 • Starfall
 • Brain POP
 • PBS kids
 • Curious World
 • Highlights Kids
 • National Geographic Kids
 • Coolmath
 • FunBrain

Въпреки че някои от тези ресурси са с произход от предходна година, всички те са с онлайн организация, която предоставя богати възможности за дигитално обучение. Тези ресурси се развиват и обновяват с последна информация непрекъснато.

Изработени са с много грижа за безопасността на малчуганите. През тях не могат да се правят покупки или да се появяват неприемливи реклами и други.

Всяко едно приложение е съобразено и фокусирано върху развитие на четивни умения, социални умения, както в детско градинска възраст така и за по-големи ученици. Приложенията създават индивидуална програма, скроена според темпа на учене на инидивидуалния ученик, като обучават детето в няколко ключови области.

Чрез абонамент се получава нелимитиран достъп до стотици забавни обучителни упражнения, нови дейности се добавят всеки месец, за да се поддържа учебното съдържание свежо и детето да бъде ангажирано.

Това е и големят плюс на този вид обучение.

Някои от платформите предоставят материал, който е с определна насоченост като например National Geographic Kids – това определено е сайт за деца с изявени интереси към природата. Докато ABCmouse e академично структурирана и обучаваща в грамотност платформа.

Всичко зависи от избора на учителя, подкрепата на родителя и мотивираността на ученика.