Най-популярните пожелания на английски език и кои от тях са интересни и полезни за децата

404 banner
2020-03-19

Всеки от нас е изпращал пожелание за рожден ден в знак на уважение, обич и добра воля! Пожелания изпълнени с благопожелания за здраве, щастие, весело дество, безгрижни игри, много приятелства и хубави мигове, подаръци и радост!

 

Ето някои думи от тези пожелания:

✓    Пожелавам ти прекрасен рожден ден! Пожелавам ти всеки ден да бъде изпълнен с много обич, смях, щастие и слънчева топлина.

✓    Нека предстоящата ти година те изненада с много обич, щастие и светлина! Надявам се да създадеш красиви спомени, които да те топлят през идващите дни. Честит рожден ден!

✓    Надявам се твоят специален ден да ти донесе много радост, щастие и забавления. Ти ги заслужаваш! Наслаждавай се!

✓    Ти си най-сладкото дете в целия свят! Наслаждавай се на прекрасните мигове.  Пожелавам невероятно парти на моя малък герой!

✓    Ти си светлината на живота ми и моята радост и гордост. Честит рожден ден на моето ангелче!

✓    Днес е денят, в който няма да получиш забележка, че ядеш твърде много сладки неща, твърде много сладолед, че играеш прекалено много навън, че разпръскваш много храна, че спиш до късно. Забавлявай се! Честит рожден ден!

✓    На своя рожден ден си спомни колко щастлив/а, че си заобиколен от всички тези хора, които те обичат. Яж торка до насита и се наслаждавай на подаръците си! Прекрасен рожден ден!

✓    Обичам те, малко буболече! Ти си толкова сладко, умно и добро. Обичам да гледам как растеш, но не бързай да порастваш бързо!

✓    Днес е твоят ден, така че остави домашните работи настрани и се наслади на подаръците, песните, бонбоните, балоните, играй и твори!

✓    Изпращам ти тонове целувки, кошници с прегръдки. Честит рожден ден, скъпо дете!

✓    Има едно нещо, което ти принадлежи – щастливото детство! Честит рожден ден!

✓    Ти си най-специалния син/дъщеря на този свят. Честит рожден ден!

✓    Днес е специалния ден  – твоят рожден ден! Честит рожден ден на моята принцеса/принц!

✓    Попътен вятър, мило дете/скъпи приятелю! Честит рожден ден!

 

Тези и още много могат да бъдат пожеланията за рождения ден! Всяко пожелание съдържа три основни компонента – намерение, съдържание и език.

Когато говорим какво е полезно и какво не е  за детето, винаги започваме от намерението. Намерението на едно пожелание за рожден ден е светло и изпълнено с добър смисъл. То е красив начин да покажем на някого, че сме изпълнени с добри чувства и че държим на него/нея. Пожеланието за рожден ден носи добрата енергия на този, който го отправя, в знак на обич и уважение! Ето защо самият факт, че едно дете създава или получава такова пожелание е уникален вид творчество и приемане на резултата от това творчество. Детето е все още с чисто и светло съзнание, необременено от лоши помисли и намерения! Пожеланието, което то може да създаде го прави пратеник на добротата, най-ценната от всички добродетели. Ето защо пожеланието носи много висок морален заряд. То зарежда не само детето, което го получава, то зарежда и човека, който го отправя.

Втората част е съдържанието – какво точно ще пожелаем на рожденика или рожденичката! Какви думи ще поставим в това така послание, идващо от сърцето. В самото търсене на думите, детето прави истинско проучване по отношение на синоними и думи с добро значение, думи, които обогатяват и осмислят. Детето истински търси и намира как да облече мислите си в красива форма. Това търсене само по себе си е безценно! То не само обогатява речника, но и носи дълбоко удовлетворение на подсъзнателна основа. Тъй като всеки човек се ражда добър и опита да разпръсне тази доброта върху останалите е фундаментална нужда. Подчинявайки се на тази необходимост, детето прави своите първи стъпки по пътя на нейното удовлетворяване.

Третата и не на последно място по важност съставка на красивото пожелание е езика. Как ще бъде отправено посланието. Дали ще бъде като безглаголно изречение или напротив като поредица от вдъхновяващи думи изразяващи действия, всичко зависи от пожелаващия. Много често пожеланията са под формата на императивни изречения – тоест този, който ги отправя влага умисъл те действително да се случат, а ние всички знаем, че силата на думите е безкрайна. Упражняването на императивна форма и инфинитивни форми на глаголите е чудесно граматическо упражнение за всеки. Децата намират глаголите и ги поставят в рамката на пожеланието, като лесно и бързо усвояват тяхните инфинитиви.

Освен глаголи, в рамките на едно пожелание се използват съществителни имена и прилагателни имена, както и много техни синоними. Работата със синонимен речник, може да се окаже изключително полезна при съставянето им. Синонимният речник дава познания за думите на по-високо ниво, свързано с близки значения и обяснения на думите на самия език. Детето намира думата “joy” и нейното обяснение: “a feeling of great pleasure and happiness”. Детето вече е научило думата joy, а заедно с нея думите – pleasure, great, happiness, feeling. В това отнемащо малко време езиково упражнение, то е постигнало следното – научило е четири думи с абстрактно значение /радост, щастие, изключително голямо, удоволствие/ и една обобщителна дума /чувства/. Успяло е да свърже тези думи и да разбере, че те са близки по значение, следователно взаимнозаменяеми. Детето е получило познание, че радостта и щастието са вид чувства. Поставена е първа стъпка в  развитието на неговата емоционална интелигентност.

Работата с пожелания е също така работа с човешки ценности.  Обич, уважение, доброта, принадлежност и много други, са упражняваните ценности при изготвянето на пожеланието. Ние пожелаваме това, което носим в себе си. Затова да изградим ценностна система у детето още в ранните години, е много важно. Тази ценностна система му помага в последствие не само да вижда хубавото в другия човек, но и да пожелава най-доброто на всеки. Позитивното мислене също се култивира с години. Защо да не започнем сега, в ранните години, когато е лесно и естествено! Пожеланието като форма на мислене е прекрасен начин да поставим основите на тази система.

Не на последно място е емоционалното развитие на детето. Пожеланието, в което има място само за светли и прекрасни неща, е висша форма на емпатия. Емпатията, която толкова много липсва в нашето време,  се развива като начин на мислене с постоянство и време. Пожеланията са невероятен шанс за детето да се научи на съпричастност, да се постави на мястото на другия и да пожелае нещо прекрасно да се случи на този друг човек или дете.

Комплексната работа, която извършва детето при изготвянето на пожеланието, му помага да се развива езиково, емоционално и морално. Оказва се, че едно мъничко и просто усилие като изготвянето на пожелание за рожден ден, е всъщност много повече от написването на определени думи. То изисква изпълнени със смисъл действия, които са начин на учене на умения, които са необходими през целия ни живот!

https://birthdaywisheszone.com/amazing-50-birthday-wishes-for-kids-2016/