Онлайн преводачите от английски при обучението на деца

Граматика за деца | LuckyKids
2020-01-23

Описание на софтуерните инструменти и как те

спомагат за обучението на децата по езика

 

Преводът е един от най-добрите начини да се научи чужд език, защото основната идея е, че ако искате да научите чужд език, трябва да знаете майчиния си език много добре и преводът е добро средство за възприемане на метаезиково отношение към език, тоест да го видите с други очи и да разберете как наистина работи.

 

От една страна имам предвид семантичните и лексикални компоненти, например, когато превеждате от английски, наистина ще научите къде е истинската разлика между думите „балкон“ и „тераса“, докато правите вашето проучване чрез много други думи.

 

Докато сте в търсене на значението, вие наистина не се замисляте дали е вашия майчин език или не, просто действате. Тогава, докато проверявате за подходящия термин и го търсите, вие ще научите много повече, възприемайки това дихотомично отношение и разширявайки речника си. От друга страна, ако говорим за граматически и синтактични компоненти, преводът е добър начин да научите и да проверите всичките си езикови умения.

 

Съществуват още много начини и методи за учене, като аз мисля, че преводът остава един от най-добрите начини да се научи и затвърди един език

 

В класната стая обикновено се провеждат работни сесии като се използват разнообразни платформи и софтуерни инструменти за получаване на по-високи резултати и достигане на материала до децата, които имат висока дигитална и визуална кулутра.

 

Интересен факт е, че съвременните ученици използват свободно множество платформи и софтуерни продукти

 

В началото те използват много често и превод, като след известна практика и време, стават свободни потребители на съответната платформа и започват да не изпитват нужда от превода като средство за разбиране.

 

Ние използваме интерактивната бяла дъска и работим с лагерниците заедно или в малки групи от по 2-3 деца.  Дейностите, които нашите преподаватели планират, според лагерната програма по английски език за деца, позволяват голяма гъвкавост и разнообразие на софтуерни продукти.

 

Ние включваме следните дейности и електронни продукти:

 • Използване на учебни платформи /Moodle, e-learning/, Google classroom, Google Earth, блогове, и-мейли итн.
 • Проучване на различни дигитални среди – e-library;
 • Използване на мултимедиен образователен софтуер;
 • Насърчаване на учебни ситуации за развитие на писането с интегриране на елементи от различни приложения, включително дигитални енциклопедии, блогове и WWW документи /интернет/;
 • Изучаване на Microsoft Word (formatting and editing), принтиране, вмъкване на рисунки и други;
 • създаване на слайдове и презантации чрез Microsoft PowerPoint;

 

Разбира се съществуват още множество продукти и инструменти в полза на учители и ученици от различни възрасти

 

DirectLab

Интерактивен учебник за тийнейджъри. С това приложение, горещо препоръчваме на всеки обучаем да използва както отпечатаната учебна тетрадка, така и интерактивната, за да учи ефективно и да се възползва от всички предимства, които предлага приложението.

 

Учениците могат да научат правилното произношение благодарение на записите на всички думи, техните обяснения, както и на въпроси и отговори. Могат да учат активно и ефективно, като преглеждат и скриват преводите на речника, както и отговорите. Могат да слушат всички думи, обяснения, както и отговори и въпроси, записани от носители на езика, за да разберат как да произнасят думи и изречения, както и да научат правилното произношение.

 

Новите думи са преведени на десет езика, така че винаги могат да разберат новото значение.  Това приложение съдържа полезен английски речник, в който те могат да намерят думи от книгата си и да скочат веднага на правилното място, за да ги практикуват.

 

Приложението знае какво е вече направено от ученика и къде е завършил последно обучение, за да не губи време да търси материала отново.

 

Интерактивните учебници съдържат всички материали от учебниците по директна езикова лаборатория (Wydawnictwo DEEP sp. Z o.o. sp. K.), С изключение на уроците по комуникация и граматика. Интерактивното приложение може да бъде изтеглено от Google Play и iTunes – http://www.dllab.eu/books/english/teens-interactive-coursebook

 

Друга интересна версия е Ginger Translate – https://www.gingersoftware.com/

 

Ginger Translate е безплатен софтуер за превод, който предлага езиков превод между четиридесет езика. Този авангарден инструмент за превод позволява на учениците да се изразяват естествено на английски език /както и много други/.

 

Използването на Ginger Translate е лесно. Просто се избира език и се въведежда текста, който искаме инструментът за превод да преобразува. Този софтуерен инструмент работи много ефективно за повишаване на езиковите умения.

 

Microsoft Translator

 

Още един силно препоръчван инструмент за превод. Докато работим с ученик, използвайки Microsoft Translator, научиаваме какъв тип ученик е той. Например някой е визуален ученик  той се учи най-добре, когато може да следва казаното. Учителят разбира също така, че детето има начин на мислене с което може да гледа на концепциите абстрактно, но се бори да намери правилните думи, за да изрази идеите си.

 

Високата ангажираност става очевидна, тъй като след като започва да разбира, ученикът бързо отговаря на въпросите и с нетърпение очаква обратната връзка от учителя. Забелязва се как погледа му внимателно да следва надписите на екрана, за да се увери, че всичко е правилно и нищо не липсва. Резултатите са забележими след всеки урок.

 

За по-напредналите имат и доста интересни софтуерни продукти, които могат да помогнат при проследяването на разнообразни речникови запаси за различни устройства в помощ на ученика и учителя:

 

 • English Translation Software for Windows Mobile Pocket PC
 • English Translation Software for Palm OS
 • English Translation Software for Windows
 • English Translation Software for Smartphones
 • English Translation Software for Android
 • English Translation Software for Apple iOS

 

 

Ръчен електронен речник

 

Електронните ръчни речници и електронни преводачи  – повече от 70 заглавия за над 20 езика – са модерни, леки и преносими джаджи с голямо разнообразие от функции. Електронният преводач или речник се превръща в определено задължение в много области на нашето ежедневие, включително и в образователната сфера.

 

Повечето от тези устройства са базирани на усъвършенствани технологии за разпознаване на реч и технологии „Текст в говор“. По-голямата част от моделите електронни речници са двупосочни и разполагат с разпознаване и / или синтез на глас, обширни речникови запаси (до 1 000 000 думи), граматични справки, фразови банки, съдържащи разговорни изрази и общи фрази, неправилни глаголи и др.

 

Нови разновидности са следните речници:

 • Speaking Electronic Dictionaries
 • Non-speaking Dictionaries
 • Travel Language Translators
 • Voice Translators

 

Създадени са Talking Translation Dictionary Software, които могат да бъдат поръчани и закупени он-лайн и които съдържат огромна база данни. В зависимост от езиковата необходимост, могат да бъдат използвани също така от учениците.

 

Те предлагат бърза и лесна за използване езикова справка с възможност за тезаурус /търсене на множество думи – синоними/, над 40 000 думи на английски език, произнесени от носители на езика,100 000+ превода на думи на език; 500 000+ глаголни спрежения.

 

Този вид речници подобряват уменията за усвояване на лексика; развиват умения за слушане чрез разбиране. Те са чудесно средство, което учениците мога да ползват за справка и уточняване на конкретни значения.

 

В нашето съвремие, езиковите инструменти за превод са океан от възможности. В голяма степен техния избор зависи от преподавателите, като най-важната част е те да са адекватни и спомагащи за постигане на целите на обучението. Изключително важна е тяхната пригодност към възрастт на децата и учениците.

 

Един електронен софтуерен продукт е необходимо да отговаря на нуждите на малки ученици или тинейджъри, като е разработен да функционира по такъв начин, че да направи обучението лесно и ефективно. Ние подбираме нашите софтуерни инструменти, не само за да улесним образователния процес, а и за да разберем начина, по който нашите деца учат и постигат резултати.