Ранното чуждоезиково обучение за деца – основа за успешна реализация в бъдеще

Деца - обучение
2022-08-15

За предишните поколения, свободното владеене на поне един чужд език беше предимство както в личностното развитие, така и в професионалната реализация. Днес обаче отглеждаме поколение, за което комуникацията на чужд език не е конкурентно предимство, а абсолютно задължителна основа за всяко по-нататъшно начинание.

Днес имаме един универсално възприет “международен” език, и това е английският. В комбинация с “глобалното село” и липсата на граници в онлайн интеракцията, английският език буквално поставя света в ръцете на вашето дете. То ще може да го използва за комуникация, за добиване на актуална информация, за образователни или развлекателни цели, или за създаване на нови приятелства по цялото земно кълбо.

Единственият въпрос пред днешните родители е не дали, а как да помогнат на детето да направи първите си стъпки в чуждоезиковото обучение. В редовете по-долу ще опитаме да дадем възможно най-полезния отговор на този въпрос, придружен с експертни съвети и препоръки.

Каква е ролята на ранното чуждоезиково обучение при децата?

В някои среди все още битува остарялото схващане, че ранното запознаване с чужд език може да “обърка” децата и да забави езиковото им развитие по отношение на майчиния език. Истината е, че стотици съвременни изследвания в областта потвърждават ползите от чуждоезиковото обучение, включително на възраст под и около три години.

Опознаването на чужди езикови структури може само да обогати света на детето, а дългосрочният резултат е повече от впечатляващ. Дългият и непрекъснат контакт с чуждия език от ранна детска възраст може да повдигне нивото му на владеене до нивото на втори майчин език, особено ако основите се поставят правилно.

Проучвания сочат, че изучаването на втори език подобрява уменията за решаване на проблеми, критично мислене и слушането с разбиране при децата. В допълнение се наблюдава подобряване на паметта, концентрацията и способността за изпълнение на няколко задачи едновременно. Децата, владеещи други езици, също показват повишена креативност и когнитивна гъвкавост в сравнение с децата, които владеят само майчиния си език.

Има ли значение как се провежда обучението?

Краткият отговор е – да, методологията определено има ключово значение.

Описаните по-горе ползи от ранното чуждоезиково обучение могат да се проявят в най-пълна степен само тогава, когато обучението се провежда правилно, ненасилствено и в съответствие с темперамента на индивида. “Залягането над учебника” далеч не е най-доброто, което може да се предложи на детето в предучилищна и начална училищна възраст, Напротив – то може дори да има обратен ефект, като притъпи неговото любопитство и вродена любознателност.

Недостатъци на традиционните методи за чуждоезиково обучение

Традиционните методи за чуждоезиково обучение са тези, през които най-вероятно са преминали самите родители на днешните деца в предучилищна и училищна възраст. Те включват учебник с номерирани уроци, тетрадка с домашни, седене на чин и назубряне на граматични правила. Макар и да са изиграли някаква роля за времето си, тези подходи са доказано неефективни – или поне не толкова ефективни, колкото иновативните педагогически стратегии.

Техните недостатъци могат да бъдат лесно обобщени както следва:

 • Статично, пасивно и неангажирано възприемане на информация в ролята на слушател;
 • Стимулиране на говоренето, а не на мисленето на английски език;
 • Много по-трудно изкореняване на навика за буквален превод на мисълта от майчин на чужд език;
 • Липса на работещ механизъм за придобиване на интуиция към новия език и неговите структури;
 • Честа загуба на интерес, незаинтересованост и дори стрес от заниманията с чуждия език;
 • Дългосрочно емоционално обвързване на учебния процес с нещо скучно, тежко и неприятно.

Или иначе казано – консервативната езикова педагогика не е това, от което детето има нужда, за да се чувства комфортно в използването на език отвъд майчиния, без значение от възрастта.

Предимства на иновативния проектен и игрови подход

Съвременните методи за обучение по английски език за деца нямат нищо общо със седене на чин и изписване на една дума по 100 пъти. Точно обратното – те са забавни, активни, ангажиращи и истински интересни за децата.

За постигането на тези цели се използват индуктивни методики като сугестопедия, валдорфска педагогика, слънчева педагогика, метода „Монтесори“ и др. Макар и да се различават в детайла, тези подходи имат обща философия, а именно – да вкарат езика в света на детето, а не детето в света на езика.

Игровата форма на обучение може да включва различни компоненти, сред които:

 • Използване на аудио-визуални средства за засилване на впечатленията;
 • Сюжетно-ролеви игри, в които детето разсъждава и комуникира на чуждия език;
 • Песни и танци, подбрани според възрастта и интересите на децата;
 • Изготвяне на проекти и изпълнение на индивидуални и групови задачи;
 • Активни игри на открито сред природата, по време на които се общува на английски и др.

Резултатите са повече от впечатляващи. Това са активна употреба на езика, асоцииране на учебния процес с нещо приятно и желано и – най-вече – постигане на многократно по-голям напредък за многократно по-ограничен период.

Ранно чуждоезиково обучение и лятно приключение – ръка за ръка в LuckyKids

Именно интерактивното игрово обучение стои в основата на програмата на детския езиков лагер LuckyKids в Банско. По време на престоя си тук, децата имат интензивна програма за изучаване на английски език – но това е ясно само за родителите. Самите деца преживяват богато разнообразие от игри, приключения, спорт и образователни активности, която възприемат много повече като забавление, отколкото като обучение.

Лагерът използва най-иновативните подходи за преподаване на английски език за деца, но далеч не се изчерпва с това. Той възпитава в малчуганите любов към природата, умения за работа в екип, емоционална интелигентност и базови човешки добродетели. В програмата ръка за ръка вървят спорт, занимания по изкуства и ежедневни дейности в планината. Целта е хармонично развитие не само на езиковите способности, но и на личността на детето – като самостоятелна единица и като част от лагерната група, която се превръща в малко семейство.

Защото вярваме, че нищо в света на детето не бива да се “налива с фуния” или да идва изолирано от своя контекст. Напротив – ние прилагаме цялостен подход, при който убеждението е по-силно от принудата, а детското любопитство е най-мощния двигател за овладяване на знания и умения.

Точно по този начин, ученето излиза извън четирите стени, а знанията – извън страниците на учебника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *