Зимен или летен езиков лагер?

2021-03-16

Този въпрос е изключително важен. Кога е най-подходящото време детето да учи език? Зимата или лятото?

В международен лагер ЛъкиКидс имаме опит и с двата периода и можем да го споделим с вас. 

Стартирахме летния езиков лагер през 2012 г., а през сезоните 2013 г. и 2014 г. проведохме едноседмични зимни лагери с изучаване на английски език на аналогичен принцип на летните лагер. 

Зимният езиков лагер има някои предимства. През зимата няма вируси, децата обикновено комбинират ученето със каране на ски или сноуборд, съчетава се учене със спорт, което е много подходящо. Зимната езикова ваканция се съчетава добре и със семейните ваканции – деца и родители могат да бъдат заедно като локация, а всеки член на семейството да има собствени забавления. 

В процеса на зимния лагер, обаче, открихме няколко негативни страни на този тип лагери, които ни накараха да се замислим за съществуването им изобщо. 

През зимата денят е по-къс, а дори и през деня, светлината е оскъдна. Това, съчетано със студеното време, дава ограничени възможности за игри и занимания с деца на открито. 

Най-активното време за учене при децата е сутрин

За съжаление това е и най-подходящото време за ски или други занимания на открито. Поради тази причина е възможна алтернативата децата да учат само следобед. 

Това от своя страна води до непълноценно учебно време. Първо защото децата са уморени след занимания на открито и второ, защото следобедът е много по-трудно децата да се концентрират. Вечерите също не могат да бъдат много активни, защото децата се уморяват още повече. 

Спецификата на времето и натоварванията водят до отслабване на имунната система на децата. Оказва се, че интензивната комбинация от спорт и учене не се отразява добре на децата през зимата. По-малките се разболяват и преуморяват, а по-големите често губят концентрация. Липсата на естествена светлина в помещенията за учене води до допълнителна преумора. Всеки би се съгласил, че не това е целта на една ваканция, било тя и езикова.

Друг недостатък на зимния лагер е, че той води до еднообразие – няма много дейности на открито, които могат да се провеждат в този период на годината (ски, сноуборд и кратки разходки). Поради този факт, децата правят едно и също всеки ден. 

Липсата на разнообразие често довежда до апатия и липса на ентусиазъм. Алтернатива са посещенията на закрити атракции, но това би довело до продължителен престой на детето на закрито, което обезсмисля факта, че то е дошло на лагер в планината.

Друг недостатък на зимния лагер е, че той може да се проведе само в конкретни периоди от време, което ограничава избора на родителя. По-кратката зимна ваканция е дадена за почивка на децата от училище. Реално те не могат да си починат в този период ако отново учат. 

Наблюденията ни от двата зимни лагера доведоха до заключението, че зимните ваканции е добре да се използват основно за спортове

Ние препоръчваме в този период децата, да не се занимават активно с учене независимо от предмета. Разбира се, ако детето ходи на частни уроци, те не бива да бъдат спирани. Но урок 2 пъти в седмицата е несравним с ежедневни занимания в рамките на 4 учебни часа.

Летните езикови лагери са далеч по-благодатни за изучаване на всякакви предмети по различни методики от тези в училище. Лятната ваканция е достатъчно дълга и децата имат време както да починат, така и да се заредят с нови знания в приятна обстановка.

Слънцето, топлото време и по-дългият ден дават на децата повече енергия и сили. Заредени, те могат да са активни както сутрин, така и следобед и разликите по това време на годината в концентрацията в различните периоди на деня, са минимални.

Независимо, че лятото често имаме опасност от вирусна епидемия (основно ентеровируси), при спазването на добра хигиена и грижа за правилното обличане на децата (на закрито и на открито), случаите могат да бъдат сведени до минимум.

Летния период е благодатен откъм активности – богато разнообразие от дейности може да бъде предложено на всички деца и за голям възрастов диапазон. Дейностите на открито могат да бъдат редувани от такива с голямо натоварване, до съвсем леки активности, но децата остават навън много повече отколкото през учебно време

Спортовете, предлагани през пролетта и лятото също са много повече. 

А разнообразието гарантира, че ще има за всекиго по нещо: 

 • футбол
 • волейбол
 • баскетбол
 • народна топка
 • федербал
 • конна езда
 • колоездене
 • пейнтбол
 • преходи в планината
 • кратки образователни екскурзии
 • посещение на интересни места с културна стойност

През пролетта и лятото, водеща роля е забавлението. По този начин децата могат да учат в процес на игра. В кратките зимни почивки нагласата на децата е съвсем различна и семейно ориентирана. Докато през лятото всички са настроени за нови приключения

През лятото (независимо на море или на планина) лагерите предлагат възможност и за обучение на открито – нещо, което е напълно невъзможно зимата. 

По време на тези обучения, заниманията по английски език се съчетават със занимания свързани с: 

 • природата
 • флората
 • фауната
 • екология
 • околен свят. 

Това допълнително обогатява речника и културата на децата. Новите знания не само са в различни области, но и са на английски език. 

Предвид дългата ваканция, родителите могат да си позволят да изпратят децата си на лагер за по-продължителен период от време и пак да им остане и предостатъчно време за почивка. Често се случва децата в лагера да редуват двуседмични почивки с двуседмични посещения в лагера за целия период на лятната ваканция. 

Когато престоят на децата е 14 и повече дни, резултатите по изучаване и затвърждаване на езика са много по-добри и по-видими. И ако през зимните месеци седем дневен престой е достатъчен да умори детето, то през летните месеци престоят може да се удължи до 4-6 седмици без това да се отрази на неговото здраве и имунитет.

В заключение, лятната ваканция е много по-подходяща за изучаване на език или друг предмет (наука, изкуство), отколкото зимната такава.

В международен лагер Лъки Кидс се спряхме на два вида ваканции – пролетна и лятна. Зимната ваканция предпочетохме да оставим децата да бъдат със семействата си и да прекарват времето си заедно по друг забавен начин – всеки му според желанията. Наличието на множество семейни празници в зимния период е благодатен и за срещи с близки и далечни роднини.

Ние избрахме светлото, топлото и вълнуващо време на пролетта и лятото да забавляваме нашите питомници.