Летен детски лагер за първи път

Обучение на деца с дефекти
2021-03-16

Най-сладката тръпка на света – детето ти да се вълнува от нещо, което прави за първи път, а ти да преживееш вълнението с него.

Освен емоциите, всяко подобно преживяване си има и организационна страна. Честта да ги извърши се пада основно на родителя, като той може да прецени до колко детето да бъде въвлечено в дейността в зависимост от възрастта и характера му.

Ние в международен лагер ЛъкиКидс ще препоръчаме как да протече процеса, когато детето идва на лагер при нас.

Предварителен контакт с екипа на лагера

Когато детето ще бъде на лагер за първи път, е добре родителят да се свърже с нас предварително. Този разговор е важен, както за родителя, така и за нас. Не се притеснявайте да ни попитате и за най-малката подробност. 

Ние ще ви отговорим с готовност и ще зададем въпросите, които ни вълнуват.

Адаптация

Децата в предучилищна възраст (5-7 години) се адаптират по съвсем различен начин от децата в училищна възраст. Ние можем да дадем насоки, които родителят да следва предварително, за да има детето по-плавен и по-спокоен преход

Психическа подготовка

Често се случва да идват деца, които нямат представа къде попадат. За да избегнем стреса от подобна ситуация, препоръчваме на родителя да запознае детето предварително с концепцията на лагера и дейностите там. За целта можете да използвате нашия сайт. 

Там всичко е описано в подробности. А в галерията има голямо количество снимков материал, който да помогне на детето да съпреживее и да поиска да бъде с нас в реално време. 

Емоционална подготовка 

Ролята на родителя по тази точка е от изключителна важност. Всички разбираме, че майката и таткото ще се вълнуват повече от детето и ще се притесняват много. Най-важното е, тези емоции да не се прехвърлят към новопоявилия се лагерник. 

Ако детето усети стреса и напрежението в родителя, то мигновено ще ги „попие“. Тогава адаптацията става доста по-трудна и по-бавна. Родителят, в ролята на възрастен, избира с каква емоция да изпрати детето си на лагер

Може тя да бъде: 

 • радост
 • трепетно очакване
 • щастие
 • готовност за приключения
 • гордост, че е вече голям
 • увереност, че ще може да говори на английски и т.н. 

Все позитивни емоции, които препоръчваме родителите да предават, независимо от личните си притеснения. Всички притеснения те могат да споделят с нас. 

Подготовката на багажа 

Много важно съвместно събитие – за деца и родители. Тази дейност е част от адаптацията на детето. Багажът е частичка от дома и от семейството – особено за по-малките деца. 

Наблягайки на неговата подготовка и правейки детето съпричастно, родителят дава прекрасен старт на незабравима ваканция. На сайта на лагера има списък, за улеснение на всички. Вземете списъка и стартирайте подготовката минимум 2 седмици предварително. 

Ако има неща за закупуване – вземете детето и отидете заедно на пазар. Вълнението в позитивна посока ще бъде голямо. Подредете заедно куфара, научете детето как да си събира дрехите и ще имате още един позитив от тази дейност. 

Запознаване с правилата в лагера 

Да, това също е част от процеса на адаптация. Защото ако детето дойде при нас и чак тогава разбере, че няма да ползва телефона си по цял ден, а ще разполага само с час и половина вечер с него, ще стартира пребиваването си в лагера с негативна емоция. 

Всеки родител има достъп до правилника на лагера и се подписва, че се е запознал с него и е запознал детето с него. Целта е детето да познава правилата и да е приело, че ще живее по тях преди да дойде при нас. 

По време на лагера

С родителите, чиито деца са за първи път на лагер в живота си, се стремим да поддържаме ежедневен контакт. Важно е за нас как децата приемат обстановката. 

Ако видим, че е невъзможна адаптацията (има и такива случаи), тогава препоръчваме на родителя да прибере детето. Такива случаи са редки и все пак има и такава опция. 

В повечето случаи екипът на лагера заедно с родителя се стреми да бъде на едно мнение по всички текущи въпроси. Този синхрон дава на детето сигурност, спокойствие, а за по-палавите – сигнал, че трикове и номера не могат да се прилагат. 

Ако родителите имат конкретни притеснения, те могат предварително да ги споделят с екипа на лагера: 

 • събуждане нощем
 • заспиване на светната лампа
 • привързаности към родител, брат/сестра, баба/дядо
 • притеснение от някоя от дейностите. 

Екипът на лагера е на разположение за всичко. 

Трудна адаптация 

Дете, което никога не се е отделяло от родителите може да срещне трудности и да изпитва мъка по дома в първите дни на лагера (без значение от възрастта). Обикновено това се проявява в плач, вечер, когато детето е уморено. Тук отново ролята на родителя е от изключителна важност. Ако родителя плаче (притеснява се) заедно с детето по време на телефонния разговор, то адаптацията е обречена на неуспех. 

С всяко дете действаме индивидуално спрямо особеностите на характера и винаги след консултация с родителя. Екипът на лагера се стреми да осигури нужния комфорт на детето в такива моменти и да подпомогне процеса на отделяне, който е пряко свързан с порастването. Целта на лагера е да подпомогне процеса на порастване, а не да отблъсне детето от бъдещи участия в лагери (било то в ЛъкиКидс или някъде другаде). 

Ако адаптацията е много трудна, може да се наложи да повикаме родител или близък на детето, който да остане с него за периода на лагера. В повечето случаи това помага на детето.

Манипулация към родителя от страна на детето 

Има случаи, в които детето манипулира родителите си, за да получи нещо:

 • материална придобивка
 • обещание за екскурзия
 • понякога дори и любима храна (при по-малките). 

В такива моменти комуникацията между екипа на лагера и родителите е от особена важност. 

Случвало се е дете да плаче сърцераздирателно по телефона докато говори с майка си, а 5 минути по-късно да го виждаме да се смее и забавлява. Готови сме да споделим видео клипчета на момента, за да може и родителят да е наясно кога мъката е „истинска“ и кога е с цел. 

Липса на контакт с детето 

Деца, които нямат проблеми с адаптацията често се унасят в игрите и забравят да разговарят по телефона с родителите си. Има ситуации, когато родителя е силно притеснен, че не е чувал детето си, а то се забавлява съвсем необезпокоявано от този факт. Екипът на лагера е на разположение в такива ситуации – позвънете ни и ние веднага ще осъществим връзката и ще се уверим, че детето се чува редовно с вас (в позволените часове). 

Когато изпращате дете на лагер е важно да сте наясно с това доколко е адаптивно в нова среда и нови условия на живот. 

Родителите често се подвеждат, че детето им е самостоятелно, защото:

 • Е било на екскурзия с класа/групата от детската градина.
 • Е било на лагер с класа/ групата от детската градина.
 • Пътувало е някъде с роднини.
 • Ходи при баба и дядо по цяло лято.

За съжаление нито едно от горепосочените действия не може да се сравни със стреса, който детето преживява идвайки на ново място, с напълно непознати хора (деца и възрастни), в напълно непозната обстановка, с нови правила на живот и …с нов език на общуване. 

За това най-важното за подготовката на едно дете за лагер си остава нагласата на родителя да подпомогне процеса. А ние в екипа на Лъки Кидс сме готови да помогнем на родителите.