Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс
2023-06-19

Летните лагери са много предпочитани и от децата, и от техните родители. За първите това е мястото, където ще си изкарат чудесно в игри и забава и ще намерят нови приятели.

За вторите  летните детски лагери  означават няколко дни спокойствие. Означава, че детето е на сигурно място, където се грижат за него толкова добре, колкото вкъщи и едновременно с това ще натрупа опит в нова социална среда.

А най-привлекателното и за двете страни е, че тези чудни дни ще бъдат прекарани по най-здравословния начин – на въздух, сред природата.

Активности на децата на открито с екологична насоченост

Ако сте решили да изпратите детето си на лагер в планината през лятната ваканция, няма да сбъркате, ако изберете детския езиков лагер в Банско LuckyKids.

Той е един от най-добрите детски лагери в България  с международно участие и в него за малчуганите е осигурено всичко, за каквото са си мечтали през учебната година: игри, забавления, нови приятели, срещи с деца от други държави.

Разбира се, за родителите е важно дали детето ще е добре нахранено, обстановката да е здравословна, а игрите да го научат на нещо полезно.

Подобряване на подготовката по английски език  е черешката на тортата, която ще ви спести някой и друг частен урок през следващата учебна година.

Всичко това е на разположение на децата, които посещават детски летен лагер с еко активности LuckyKids.

Най-предпочитани обаче са екологичните активности за деца, които ги очакват тук.

Екипът от професионалисти е подготвил за малките богата програма от игри и активности съчетаваща спорт, разходки сред природата, колоездене, езда, които няма да им позволят да скучаят нито за миг.

Основната грижа на опитните аниматори и инструктори от екипа е да опазят децата здрави, осигурявайки им безопасни условия за игра и забавление.

Програмата на детски лагер LuckyKids включва организирани активности, съгласно предварително подготвен график за всяка лагерна смяна, и свободни игри на открито.

Организираните активности в програмата на лагера за една седмица  включват:

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Планински преходи

Разходката в планината е един път в седмицата, като маршрута е подбран така, че да е по силите на всички деца в групата, независимо от възрастта им.

Посоката обикновено е до хижа „Вихрен“ край красивото езеро Окото  или от Бъндеришката поляна до хижата, носеща същото име.

От и до  началния и крайния пункт на екскурзията има осигурен транспорт с лицензираните бусове на хотела домакин Лъки Банско СПА & Релакс.

За безопасността на децата по време на прехода се грижи специално обучен планински водач.

Придружаващите аниматори от персонала на летния детски лагер са подбрани така, че за всяка групичка от 5 деца да има по един възрастен.

Малчуганите предварително се обучават как да се държат и движат безопасно в планината.

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Колоездене

Особено любима за децата е разходката с велосипеди. За целта на всеки лагерник е осигурен планински велосипед и предпазна каска.

Колоезденето се провежда обикновено в близкия градски парк на планинското градче.

Опитните колоездачи имат право да карат в специалната зона, където могат да упражняват скокчета по бабуните, а за новаците са безопасните алеи.

Когато споменахме безопасни, родителите трябва да са спокойни, че чедата им ще са под непрекъснатия надзор на специално обучени възпитатели от екипа на летния лагер за деца, които няма да им позволят да се отделят от групата.

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Конна езда

Ездата е другото предизвикателство, което очаква децата сред природата. 

Обикновено повечето малчугани чакат с нетърпение да ги качат на кончето.

Ако има деца, които се страхуват от животните, им се оказва специално внимание да преодолеят страха си.

Специално обучени инструктори имат за задачата да бдят за безопасността на всяко дете на коня, затова групите са малобройни – по 6 до 8 деца в група, с поне четирима до шестима инструктори.

Те строго следят каската от задължителната екипировка на всяко дете да е стегнато закопчана, проверяват и оборудването на всеки кон поотделно.

Ездата обикновено продължава 40 минути.

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Пейнтбол

Боят с топчета, пълни с боя,  е сред най-приятните и забавни еко активности за децата.  Пейнтболът се провежда на игрище със специално оборудване. 

Децата, облечени с предпазни жилетки и предпазни маски,  се групират по 7 – 8 в отбор, като всеки се състезава срещу всеки. Играта се наблюдава от  истински спортни съдии с  международен опит  в подобни състезания.

Макар някои от децата да завършат играта с леки натъртвания и синини от цапащите топчета, всички са весели и доволни.

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Плуване

Разбира се, всички с нетърпение очакват плуването. В топлия минерален басейн на 5 – звездния хотел Лъки Банско Спа & Релакс  малчуганите  се чувстват отлично, тук със сигурност няма страхливци. 

Всички цамбуркат и се плискат сред смях и закачки, а по-опитните даже плуват под зоркото око на спасителите.

Сред еко активностите в програмата са курсове по  йога и готварство. 

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Колкото и чудно да е за родителите, оказва се, че децата им обичат  да готвят.

В занятията по готварство те посещават автентични домове на гостоприемни домакини, които пред тях приготвят пити, баници и други лакомства, с които децата после се гощават. 

Най-сръчните сами бъркат в брашното и редят баницата в тавата.

За децата, които  остават в лагера в продължение на две седмици е предвидена целодневна екскурзия.

През този ден малчуганите нямат  занимания по езика, а прекарат цялото време в игри сред природата или посещават интересни и забележителни исторически места в Банско или околностите.  Обядът често е барбекю на зелената поляна.

Сред интересните дестинации са  резерватът „Танцуващите мечки“  в  Белица, римската крепост Никополис Ад Нестум, Роженският манастир, както и някои от най-екзотичните селища в Югозападна България Мелник, Ковачевица и Лещен.

Как летните активности помагат на децата?

Всяка от описаните активности допринася по свой начин за развитието на здравето  и психиката на децата.

Конната езда например укрепва гръбнака и мускулите, подобрява им стойката, а заедно с това ги учи на търпение, самоконтрол и концентрация. Качвайки се на коня, малчуганът се чувства самоуверен и горд.

Когато са на колелото, децата се учат да бъдат мобилни, с добра координация, опияняват се от чувството за независимост и свобода. 

А ако някое от децата все още никога не се е качвало на велосипед, ще си тръгне от тук обучено. По-решителните могат да експериментират така нареченото ролбан планинско колоездене.

Пейнтболът също си има своите ползи. Освен че се забавляват, цапайки се на воля, децата се учат на стратегия, както и да са бързи, хладнокръвни и съобразителни.

Чрез развитието на аналитично мислене те  предварително разпознават намеренията на противника.

Не по-малко полезни за детската психика и издръжливост са планинските преходи.

Те учат децата да обичат планината, но да знаят и как да се движат в нея – да спазват правилата на движение по групи, да си помагат и да се подкрепят, когато е нужно.

По време на целодневната екскурзия децата опознават красотата на нашата родина, историческите забележителности и традициите на пиринския край.

Учат се как да пътуват колективно и да не се отклоняват от групата.

Еко активностите в летен езиков лагер Лъки Кидс

Защо са полезни?

Еко активностите в детския летен лагер могат и са безспорно много полези за децата, защото ги учат на любов към природата, усвояват ценни умения как да живеят в нея, без да я увреждат, а напротив – да я пазят.

А когато лагерът свърши, те се връщат по родните си места с по-широк кръгозор за природата и света и с обогатен житейски опит.

Кога и как се извършват?

Еко активностите в летен езиков лагер LuckyKids са заложени в ежедневната програма.

Както вече споменахме, всеки ден от престоя в Банско децата прекарват  поне по 4 часа на открито, далеч от вредното влияние на телефони и други мобилни устройства.

В правилника на лагера е залегнало изискване децата да прекарват деня без мобилни телефони в себе си, като могат да ги използват  само вечер между 20 и 21 часа, за да се чуят с мама и татко.

Родителите радушно приветстват това правило, спокойни, че поне за дните на лагера децата им ще си починат от вредното въздействие на мобилните устройства.

Снимки LuckyKids

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *