Кое е по-добре – детски летен лагер или зелено училище?

Кое е по-добре – детски летен лагер или зелено училище?
2023-07-20

Летните училища сред природата са любими на всички малчугани. И докато повечето родители са притеснени от първата самостоятелна почивка на своя наследник, то мъниците предпочитат да са сред свои връстници и да палуват на воля. 

Независимо дали са на детски летен лагер или на зелено училище, момичетата и момчетата са на чист въздух, могат да спортуват активно и да имат разнообразни  занимания.

Кое е по-добре – детски летен лагер или зелено училище?

Сравнение между двете – позитивни и негативни страни

Освен че са свързани със занимания за деца на зареждащи места, летните лагери и зелените училища имат и други прилики. И двата типа ваканция целят малчуганите да се забавляват на воля, което да е съчетано с усвояване на нови полезни знания. На подобно място мъниците се учат да бъдат по-дисциплинирани и отговорни.

Големите позитиви на всеки летен лагер и на зеленото училище са, че те са изключително добра алтернатива за весело прекарване на ученическата ваканция. 

Децата имат възможност да се откъснат за определен период от време от ежедневния си ритъм, да бъдат повече време сред природата, да създадат нови запознанства и да натрупат умения.

Физическата активност е изключително важна за правилното развитие на децата. А тяхното личностно израстване изисква социализация с техни връстници. Всичко това са положителни страни за училищата сред природата.

Ако говорим за негативни страни, те по-скоро са свързани с индивидуалната приспособимост на определени деца към подобно неформално образование. 

Донякъде това е свързано с тяхната възраст, но и възможност за приспособяване. Едва в предучилищна и училищна възраст момичетата и момчетата вече са готови за подобни приключения. 

Родителите е нужно да преценят добре доколко детето им е способно да се грижи само за себе си като лична хигиена, хранене, сън и т.н., за да бъде лагерник.  

Кога летният лагер е добър за дете?

Летният детски лагер е предпочитан през лятото най-вече от децата в ученическа възраст. Все по-желани като вариант са лагерите с чуждоезиково обучение. Родителите и децата ги харесват, тъй като дава възможмост за усъвършенстване на граматическите и лексикални знания по чужд език. 

Междувременно неформалното училище е съчетано с излети сред природата, много игри, спорт и арт ателиета. А и ваканцията е онзи период в годината за учениците,  когато те имат необходимост да се откъснат от училищния ритъм, но е добре да не спират да се усъвършенстват. 

Летният лагер с изучаване на чужд език помага за подобряване на комуникационните умения, което също е много важно за децата.  

Едно от най-посещаваните места в България е Международният детски лагер с изучаване на английски език  LuckyKids. Той функционира повече от 10 години и всяко лято отваря врати за деца  на възраст от 5 до 14 години. 

ЛъкиКидс е разположен в курорта Банско, в петзвездния апартхотел  Лъки Банско СПА & Релакс. Тук малчуганите имат възможност да учат, играят, спортуват и опознават Пирин планина и региона, в който се намират много от емблематичните български природни и културно-исторически забележителности.

Лагерната програма е разнообразна и съобразена с възрастта на участниците. Тук децата, освен че подобряват своя английски език, имат възможност да практикуват планинско колоездене, конна езда, риболов, скално катерене, плуване, различни други спортове, да рисуват, пеят, да развиват своите способности и интереси.

Продължителността на смените в LuckyKids са по една или две седмици, в зависимост от желанието на малчуганите.

Комплексът Лъки Банско, където е разположен този лагер за деца, разполага с перфектни възможности за пълноценен отдих. Тук се намира най-модерният спа комплекс в курорта, където басейните са пригодени и за децата. 

В хотела има обособени детски кътове, а кухнята е изготвена от диетолог, специално за децата. При непоносимост към определени храни, родителите предварително могат да съгласуват менюто на своите деца.

Много родители споделят, че след лагера техните момчета и момичета са много по-самостоятелни, отговорни, толерантни и толкова са харесали лагера, че искат отново да се запишат. Голям процент от лагерниците действително изкарват повече от една смяна, което е показателно за успеваемостта на Международния детски лагер с изучаване на английски език  LuckyKids.

Кое е по-добре – детски летен лагер или зелено училище?

Кога зеленото училище е подходящо?

Зеленото училище е друг вариант за прекарване на лятната ваканция. Там също социализацията на малчуганите е от огромно значение за тяхното личностно израстване. Целта на подобни занимания като зелено училище е мъниците да са по-близо до природата, да усвоят полезни знания, да се научат да опазват околната среда и т.н. 

Под формата на игри и приятни занимания, връстниците се учат на принципи като взаимопомощ, уважение, толерантност, отговорност, самостоятелност и още полезни за тях споспобности.

Зеленото училище е начин за приятно прекарване на ваканционните дни, но също така има своето положително въздействие върху малчуганите. Този тип обучения са се доказали във времето. Методиката им е съобразена с годините на децата и са полезни за физическото, психическо и емоционално здраве на момичетата и момчетата.

Както при летните лагери, така и за зелените училища се отнася правилото, че най-вече възрастта на детето е определяща дали то е подходящо да посещава подобни места. До училищна възраст, повечето малчугани все още нямат изградени навици да са достатъчно самостоятелни. 

Все пак това зависи от индивидуалните особености на конкретното дете, както и от желанието на неговите родители да го приобщят към подобно неформално обучение.

Кое е по-добре – детски летен лагер или зелено училище?

Кое е по-предпочитано от родителите?

Родителите избират зелено училище или летен лагер най-вече според потребностите на своето дете. И двете форми имат своите предимства и са положителни за самочувствието и увереността на мъниците. Защото, наред със създаването на нови приятелства и многото приятните моменти, децата успяват да добият по-точна самооценката за себе си, да си създадат полезни навици за работа в екип и да са много по-отговорни към себе си и другите.

Понякога родителите избират и според мястото, където се провеждат съответните занятие. Важни са условията, преподавателите, програмата и доколко те са съобразени с участниците. 

Но каквото и да се предпочете – независимо дали е летен лагер или зелено училище, все ще е полезно за детето да излезе от градската среда, за да е повече време сред природата.

Защо?

Повечето родители осъзнават колко е полезно да откъснат децата от виртуалния свят, в който съвременните деца са почти постоянно. На зелено училище и в детски лагери, малчуганите са ангажирани с доста разнообразни занимания, които залагат на живия контакт и общуването между връстниците. 

Тук паралелно с активностите на открито мъниците трудапат огромен опит и успяват да се откъснат от градската среда. Децата, както и възрастните, имат необходимост да сменят поне за кратко обичайния си ритъм. Така те се зареждат пълноценно.

Ученическата ваканцията е най-подходящият период, за да може  момичетата и момчетата да са по-близо до природата и да са достатъчно физически активни. 

Още по-добре е, че програмата на всяко зелено училище и летен лагер се подготвя от екип педагози и психолози, които редуват достатъчно теоретични и творчески задачи. Целта е да се провокира всяко дете да развива на воля своите умения.

Кое е по-добре – детски летен лагер или зелено училище?

Това се отнася не само за чуждоезиковото обучение, но и за таланти като танци, рисуване, пеене, кулинария, спорт и още много други,

Мястото, където се провеждат инициативите, също е от съществено значение. 

В България има редица курорти, които предлагат отлични условия за децата като разполагат с модерни бази и съоръжения, за да може да се практикуват разнообразни игри и обучения. 

Локацията им също е подходяща, а и много от лагерите и зелените училища са включили транспорта на участниците от София или други големи български градове.   

Снимки: ЛъкиКидс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *