Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?
2023-08-21

Пандемията от Covid – 19 изисква нови правила за предотвратяване на разпространението на вирусните инфекции. Мерките, които бяха наложени в световен мащаб, предполагат засилен контрол върху заразните заболявания и спазване на определени ограничения, които са с цел превенция. 

Това най-вече се отнася за местата, където има струпване на повече хора като лечебни заведения, децата в училище, състава на големи предприятия, посетителите в хотели и увеселителни паркове. 

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

Мерки, които да вземем преди изпращането в лагера

Детският лагер е място за обучение и забавление на малчуганите. Той е разпространена форма за извънкласни занимания, в която участват предимно деца в училищна възраст. 

За да се гарантира тяхната безопасност и добро здраве, необходимо е да се спазват определени мерки преди включването на участниците в дейностите на лагера. 

Правилата за превенция изискват безупречната хигиена в базата, която ползват децата, както и въвеждане на филтър при техния прием.

Основната цел на подобни мерки е да не се допусне разпространение на коронавирусна инфекция в летния детски лагер, ако сред записаните има заразени палавници.

Поради това е необходимо родителите да подходят отговорно към здравето на своите наследници и на останалите малчугани, които ще са част от извънучилищните забавления. 

Всеки участник е необходимо да постъпи в лагера клинично здрав, което може да бъде установено след консултация с неговия личен доктор или лекар-специалист.  

Изследвания и тестове

Преди постъпването на детето в летен лагер неговите родители е наложително да вземат необходимите превантивни мерки.

Най-лесният, сигурен и достъпен начин за преценка на здравословното състояние на малчугана е той да бъде консултиран от неговия лекар и да бъдат направени съответните медицински изследвания, още повече ако има съмнения за настъпила вирусна инфекция. 

След медицински преглед лекарят назначава кръвни изследвания и необходимите тестове, които да покажат дали има наличие на ковид.

Специализираните лабораторни изследвания са най-точният метод за определяне на здравословния статус на пациента. Когато резултатите са отрицателни, родителите спокойно могат да изпратят момичето или момчето в лагера. 

Ако пък малчуганът скоро е прекарал коронавирусна инфекция, така ще може да се установи дали заболяването е преминало и как се чувства действително детето.

В компетенциите на лекаря е да назначи при необходимост допълнителни имуностимулиращи медикаменти и да даде препоръки за дневния режим на малкия палавник.  

Какво да правим при съмнения за Ковид?

В масовия случай симптомите на коронавируса са идентични.

Най-често се изразяват по следния начин:

  • повишена телесна температура над 38 градуса;
  • главоболие;
  • отпадналост и умора;
  • болки в крайниците и в гърлото.

Понякога може да се появи кашлица и хрема, както и временна загуба на вкус и обоняние. 

Тези усещания са характерни принципно за вирусните инфекции, което налага консултация със специалист за поставяне на точна диагноза.

Ако детето има някое от тези оплаквания може да се касае за ковид, въпреки че при мъниците Covid-19 може да протече и безсимптомно. 

Поради тази причина се налага, когато съществуват опасения за наличие на коронавирусна инфекция, родителите да не пренебрегват медицинския преглед. 

Спазването на противоепидемичните мерки също е наложително и включва няколко неща.

Сред които:

  • физическа дистанция;
  • добра лична хигиена;
  • носене на предпазна маска;
  • редовно проветряване на помещенията.

Изследване за Ковид ще е нужно и ако детето е имало контакт с болен. Наличието на коронавирусна инфекция може да се докаже с лабораторно изследване.

Важно е да се знае, че симптомите на Covid-19 може да се появят до 14 дни след контакт с болен, въпреки че самото протичане на коронавирусна инфекция, както и периодът на инфекциозност при повечето хора са различни. Именно поради индивидуалните прояви на заболяването е препоръчително да не се пренебрегва консулт с медицинско лице.

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

Може ли дете с прекаран Ковид да участва в занятията на лагера?

Ако дете е прекарало Ковид и е излекувано, не съществува никакъв проблем то да е участник в летния лагер. Достатъчно е д-р да констатира, че е клинично здраво и неговият здравен статус да бъде удостоверен от медицинско лице с цел предпазване в детски лагер на останалите участници. 

Още повече, че при малчуганите е доказано, че по-леко прекарват коронавирусната инфекция и при добър имунитет преминават през вирозата за няколко дни.

Доказано е също така, че децата са изключително адаптивни и след заболяването спокойно могат да бъдат приобщени към лагерната обстановка, достатъчно е подготовката им да започне от вкъщи. 

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

По този начин мъникът ще се чувства спокоен сред децата в детските лагери и това ще гарантира приятното му изкарване сред връстниците му. Детето е нужно да знае как да поддържа личната си хигиена и да полага само грижа за себе си. 

Къде да запишете детето на летен лагер? 

Международният детски лагер с обучение по английски език ЛъкиКидс в Банско е сред най-реномираните места у нас. 

Всяка ваканция лагерът приема момчета и момичета от 5 до 15 години.

След епидемията от Ковид в базата на лагера задължително трябва да се спазват стриктно противоепидемични мерки за деца за ограничаване разпространението на вируса. 

Лагерниците от ЛъкиКидс се настаняват в петзвездния апартхотел Лъки Банско, който разполага с перфектни условия за летните забавления на малките палавници.

По отношение на децата в Лъки Кидс и мерките срещу Ковид, в хотелския комплекс са въведени мерките на здравните власти срещу разпространение на коронавирусната инфекция по отношение на хигиената и грижата за най-малките. 

В Международния летен лагер за участниците отговаря екип от професионалисти с богат опит и необходимата квалификация за работа с деца. 

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

Паралелно с чистотата в хотелската част, която се използва от лагерниците, е помислено и за храната. Нейното качество и разнообразие са гарант за доброто здраве и силен имунитет на мъниците. Менюто в ЛъкиКидс е съобразено с възрастта на участниците и е съгласувано с детски диетолози

Дневният хранителен режим задължително включва закуска, обяд, вечеря, междинни хранения и при необходимост е пригоден към индивидуалните особености на лагерниците.

Затова е необходимо при непоносимост към определени храни или съставки от страна на някое дете, родителите да предупредят ръководителите на лагера. 

Пълноценната почивка на палавниците също може да е фактор за тяхното правилно развитие. Режимът е балансиран между отдих и увлекателни занимания с достатъчно време на чист въздух сред природата.

За да бъдат спокойни мама и татко за своя наследник, те могат ежедневно да се информират за лагерната атмосфера и графика на детето.

Педагозите съветват мъникът да бъде научен да се обажда сам на своите родители в определени часове от деня, което е полезно и за неговото по-лесно свикване с новата среда.

Пък и всеки родител може най-добре да преценя как се чувства детето дори и след разговор с него от разстояние. 

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

Екипът на Лъки Кидс, който се състои от преподаватели, възпитатели и аниматори е на високо ниво и с доказани успехи. 

Международният лагер с изучаване на английски език е носител на множество престижни награди за своята дейност и е сочен за един от най-добрите в страната ни. 

В ЛъкиКидс се толерира взаимоуважението, толерантността и взаимопомощта между участниците.

Приятната лагерна атмосфера е гарант за веселото прекарване на малчуганите като лагерните смени са с продължителност от една или две седмици. 

Как да защитим детето си от коронавирус преди летен лагер?

ЛъкиКидс е символ на забавни летни преживявания, намирането на нови приятели, незабравими лагерни спомени и усъвършенстване на знанията на децата по английски език. 

Не е случайно, че езиковите лагери са сред най-предпочитаните през последните години. Те успешно съчетават физическата активност, арт творчеството с подобряване на комуникационните умения на учениците през лятната им ваканция. 

Сред основните цели на лагера е развиване на социализацията между децата, което е важно за тяхното емоционално и личностно израстване.

Наред с доброто физическо състояние, мъниците се нуждаят от положителни емоции, от спорт на открито, от развиване на своите таланти и общуване със свои връстници.

Още повече, че Международният детски лагер с изучаване на английски език ЛъкиКидс се намира в любимия български курорт Банско. 

Уникалната природата на Пирин е отлична предпоставка за вълнуваща ваканция и невероятни забавления и спортни активности на открито.

Добрата активност е гаранция за доброто здраве и правилното израстване на мъниците. Приятните емоции са част от укрепването на детския организъм и условия за стабилен имунитет, който да не се поддава на вирусни инфекции и заразни заболявания.  

Снимки: ЛъкиКидс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *