Oписание на приложенията онлайн, които се използват в ЛъкиКидс

Онлайн приложения за деца
2019-09-25

Как и защо

Едни от най-удобните приложения в обучнието по английски език са свободните речници, които могат да бъдат свалени лесно от Google. Чрез тях децата могат да проверяват думи, с които не са запознати, по време на учебния блок, когато четат самостоятелно или при проучвания, необходими за техния проект.

Ето някои примери за добри речници он-лайн:

Български приложения и платформи

Он-лайн приложения за деца и платформи за ранно чуждоезиково обучение 

Тук ще се опитаме да обхванем повече онлайн платформите за чуждоезиково обучение, но не само – някои платформи като ucha.se са широко профилни.

Използване на приложения в ЛъкиКидс

ON-ED е замислена като образователна платформа, на която може да се учи или преподава онлайн. Платформата помага на обучителите да изработят урочния материал, а на обучаващите се – да изучават най-различни теми.

On-ed съдържа разнообразни видео и/или аудио курсове, уебинари, индивидуални и групови обучения. Броят на курсовете се увеличава постоянно, тъй като всеки може напълно безплатно да създаде свой онлайн курс, уебинар или друго. Включва раздвижващи „физминутки“, които включват музика и раздвижване в едно.

Ucha.se

Ucha.se е цялостна платформа за обучение на деца, като предлага и езикови курсове по английски, немски, руски, френски и испански език.  Тя включва видео уроци и упражнения за 12 месеца, повече от 300 безплатни видеа, упражненията.

Курсовете са разпределени в категории класове или нива. За английския език Ucha.se предлага и индивидуални учебни игри.

За поощряване на учащите се, се получават различни баджове и всеки потребител трупа опит, който зависи от броя на посещенията на приложението, гледането на видеоуроци, завършени упражнения, харесани видео уроци от Facebook бутона, завършени диагностични тестове, завършени учебни игри, броя на диагностичните тестове с резултат 100%, приятели, които си поканил в ucha.se и са активирали абонамент и регистрацията в сайта. При трупането на опит се качват нива.

Dechica.com

В сайта има материали по английски език, разпределени в 15 категории. Основната цел на Dechica.com е да бъде едно интересно и полезно място за българските деца. Насочен е към децата от предучилищна и начална училищна възраст. Сайтът има голяма възпитателна стойност и помага на подрастващите да развият своите умения, мисъл и творчество.

В платформата има упражнения за писане, смятане, оцветяване, приказки, музика, игри, занимавки, наука и видео, като всичко е съобразено с възможностите както на големите, така и на малките деца.

Материалите в english.dechica.com са за учене на думи и са разделени по категории. Те съдържат картинки с аудио за 15 категории. Сайтът позволява на учащия се да се запише, и прослуша този запис за реална оценка на неговото произношение.

Чуждестранни платформи и приложения

TedEd платформа за деца

Чудесна образователна платформа е Ted-Ed. 

Какво представлява TED? TED страстно вярва, че идеите имат силата да променят нагласите, живота и в крайна сметка света. Тази основна философия е движещата сила за всички начинания на TED, включително TED конференциите, TEDx, TED книги, програмата за стипендианти на TED и проекта за отворен превод на TED. Имайки предвид тази философия и с намерението да подкрепи учителите и да разпали любопитството на учащите се по целия свят, TED-Ed стартира през 2012 г. 

С това приложение, учителите в ЛъкиКидс създават урочни единици, които представят по интересен интерактивен начин на учениците си. 

Например терминологията по време на Образователната тема: „Космос и Слънчева система“ бе представена като урок с множество нагледен и видео материал. Децата можеха да направят изследвания по темата, както и да направят проверка на знанията си.

Обикновено образователния блок с ТED /като тази структура е приложима и при работа с други приложения/ , включва няколко етапа:

1. Уводна част, в която лагерницие се запознават с темата, като много често разсъждават по научен, възбуждащ любопитството им въпрос, който ги води към самостоятелно натрупване на определено количество знания по темата.

2. Същинска част на урочната единица, в която децата се запознават с цялата информация към урока. Например: по темата „Мода и облекло“, те следят презантация за частите на облеклото с техните наименоваия. В тази част са включени  и множество въпроси, които да ги подтикнат да упражняват новата терминология.

3. Интересни факти и въпроси за дискусия: тук преподавателят например, може да организира интересна дискусия с лагерниците, по различни въпроси касаещи модата или облеклото, но по такъв начин, че тя да бъде забавна и обучаваща за тяхната съответна възраст.  Например една интересна тема за тинейджърите в нашия летен лагер е: „Кои цветове никога няма да излязат от мода? Защо смятате така?“

4. Завършваща фаза: обикновено в тази част от образователния блок, лагерниците пристъпват към изготвянето на проект. Той може да бъде куиз /интерактивна викторина/, презентация или просто плакат. Тази част от обучителния процес е много важна, тъй като в нея обикновено децата затвърждават наученото. Тук те могат да се почувстват творчески свободни да създадат продукт, такъв какъвто те искат. Това е тяхното първо приложение на знания – това, което на един по-късен етап в живота си, те ще правят много често. 

Снимка 39 от ЛъкиКидс лято 2018

Децата учат когато правят, като запомнят това завинаги. Ето защо завършителният етап от този тип работа с приложения е много важен. В нашето време е от изключителна значимост да покажем на нашите деца, че интернет и цялата информация, която той може да предостави, може да бъдат креативни и да създават продукти, които са истински стойностни и могат да играят решаваща роля в тяхното кариерно ориентиране. 

Важна част от обучението в електронна платформа или група в мрежата е безопасността. Ние в ЛъкиКидс, държим изключително много на тази част от работата с електронни източници. Учениците получават инструктаж и разбират много добре правилата за лична безопасност в интернет. Ние държим на това и винаги провеждаме специален инструктаж. Той включва серия от ситуации, като напремир:. „Какво ще направите, ако докато работите в мрежата, се отвори pop-up /изскачащ прозорец“ и други такива.

Разбира се, ние в ЛъкиКидс оставяме много голяма творческа свобода на учителите, които могат да ползват други електронни платформи и приложения, различни от показаните тук. Всеки от тях е професионалист, който е направил своите проучвания и ние можем да твърдим, че всеки един от тях е много добре запознат с бъдещето на образователната система чрез  интерактивно електронно обучение. Това е нещо, в което ние в детски лагер ЛъкиКидс сме дълбоко убедени. 

Съвременните деца са дигитално поколение, те учат от мрежата и ние като техни учители, трябва да бъдем навигатоки, които са достатъчно осведомени, за да дадем правилните инструменти за работа в нея.