Как да защитим детето си от грипове преди детски летен лагер?

Детски летен лагер
2023-03-06

Мерки, които да вземем преди изпращането в лагера

Ако детето предстои да участва в детски лагер, то е наложително родителите да го подготвят за новата среда извън вкъщи. Малките палавници са доста адаптивни, но все пак грижата за по-лесното им приобщаване към лагерната обстановка е наложителна. 

Нужно е децата да са психически готови за приключенията, които ги очакват. Само така те ще се чувстват напълно уверени  към предстоящите им положителни емоции, а и мама и татко ще са по-спокойни за своите наследници. 

Подготовката на детето за детския лагер преминава през няколко основни мерки, които са свързани със здравословното състояние на детето и с неговата приспособимост в среда сред много свои връстници.

Ето седем ценни съвета, които са свързани с подготовката на малчуганите за лагерната обстановка.

Лагер за деца

Подходящи дрехи

Детето е необходимо да бъде научено да се грижи само за своята хигиена и облекло. Когато сме спокойни, че то ще избере подходящите ежедневни дрехи, рискът от вирусни заболявания и настинка ще е сведен до минимум. 

Защото далече от дома и грижите на мама и татко, мъникът ще трябва да свикне да подбира по най-подходящия начин своите дрехи. 

Най-вече това се отнася за по-малките деца и тези, които за първи път ще участват в детски лагер. Полезен съвет е подготовката на багажа на малчугана да включва комплекти за всеки ден и той да участва в подреждането на неговия багаж. 

Добра лична хигиена 

Личната хигиена е също от съществено значение за предпазване на детето от вирусите, докато е в лагера. Добре е родителите да подготвят своя малчуган как да се грижи за себе си. Още от вкъщи децата трябва да привикнат към най-важните правила в лагера. 

Навици за здравословно хранене

Здравословното хранене е от основно значение за добър имунитет, а той е важен при предпазване от вирусни заболявания. Обикновено в лагера детското меню се подготвя от специалисти по хранене, които се съобразяват с възрастта на лагерниците. 

Ако децата имат непоносимост към определени храни или съставки, е нужно родителите предварително да предупредят ръководителите на лагера. Иначе лагерният режим включва задължително закуска, обяд, вечеря, както и междинни закуски в определени часове на деня, което е гаранция за добро здраве.

Качествен сън

Качественият сън предпазва от болести, категорични са педиатрите. Родителите е добре да наложат режим за пълноценна почивка още от вкъщи, за да се адаптира по-лесно детето в лагера. 

За да е лесен преходът към новата обстановка, момчетата и момичетата могат да свикнат да лягат и да стават в определен час, според програмата на лагера.  

Комуникация

Хубав навик е детето да свикне да се обажда по телефона на своите родители от лагера. Ако то споделя ежедневно как се чувства извън вкъщи, родителите най-бързо и точно могат да преценят дори от разстояние как се чувства детето му. 

А и по този начин малчуганът няма да се чувства далеч от мама и тати и раздялата от дома ще е по-незабележима. 

Разбирателство

Уважителното и толерантно отношение към другите са качества, които се изграждат в домашна обстановка. Лагерната атмосфера предполага децата да се разбират помежду си и да не влизат в конфликти. 

Лагерът е място за сключване на нови приятелства, за незабравими емоции и забава безкрай. Това е и място, където малчуганите се научават да общуват с други деца и да усъвършенстват своята комуникативност. Специалистите са категорични, че емоционалното здраве е задължителен елемент от доброто общо състояние. 

Детски летен лагер

Любов към природата

Любовта към природата и природосъобразният начин на живот са пътят за поддържане на добър тонус не само при възрастните, но и при децата. 

Семейните разходки на открито помагат на родителите да научат своите момчета и момичетата да се чувстват добре сред природата. Игрите на чист въздух също са задължителни за подрастващите, за да се развиват отлично. 

Изследвания и тестове

Преди да отиде в лагера, е нужно да проследите здравословното състояние на детето си. Лекарите препоръчват на родителите да направят общи и специализирани лабораторни изследвания за статуса на всеки бъдещ лагерник. Най-добре е те да се консултират с личния лекар или с педиатър с оглед предстоящото пътуване на малчугана. 

Какво да правим при съмнения за Ковид?

Най-напред е нужно детето да бъде прегледано от лекар-специалист. Той е компетентен да установи какво е общото състояние на детето и, ако се налага, да препоръча направата на тест. Според резултатите се преценява дали мъникът може да се включи в лагера. 

Ако момчето или момичето са болни, медицинското лице ще проследи неговото лечение и ще прецени след колко време то може да се включи в игрите със своите връстници.  

Може ли дете с прекаран ковид да участва в занятията на лагера?

Ако детето е прекарало ковид и вече е излекувано, няма проблем да се включи в летния лагер. Преценката е на наблюдаващия му лекар или медицинско лице, което да удостовери какво е общото му здравословно състояние. 

Детските специалисти съветват родителите да се запознаят с правилата на детския лагер и да ги представят на своето дете. Само така приспособимостта на мъника към извън домашната среда ще е безпроблемна. Това ще позволи на детето да се наслади на забавленията и приятните емоции в лагера. 

Детски лагер

Лидер у нас е Международният детски лагер с изучаване на английски език ЛъкиКидс. Лагерът е разположен в Банско и е предназначен за момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години. 

Природата на Пирин е отлична за незабравима лятна почивка на малчуганите. ЛъкиКидс предлага перфектни условия за пълноценен отдих, пътешествия, физическа активност и обучение по английски език. Лагерните смени са с продължителност от една и от две седмици. 

Детски лагер - хотел

Повече за ЛъкиКидс научете от интернет страницата на Международния лагер.

Снимки: ЛъкиКидс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *