Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?
2023-03-13

Ползата от владеенето на чужди езици е безспорна, но невинаги е лесно децата да бъдат убедени, че те отварят нови възможности.

Мотивирането в тази посока е особено необходимо, ако ученикът планира обучение зад граница. Затова родителите с основание се питат може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина.

Усвояването на английски език може да стане най-лесно по време на езикови ваканции в приятелска среда под формата на различни игри и занимания.

Такива условия предлага Международният лагер по английски език ЛъкиКидс в Банско. Допълнителна екстра е фактът, че уроците са съпроводени с много активности на открито в планината.

С какво подготовката в лагера спомага за обучение в чужбина?

Всички желаещи да продължат образованието си в чужбина проучват възможностите за езикови курсове. Все повече ученици се насочват към езикови лагери по време на подготовката си за кандидатстване за образование в чужбина.

Теоретичната част, учебните теми и упражненията по граматика в ЛъкиКидс са обединени в програма, специално разработена от екипа на лагера. Изпълнението ѝ се контролира от координатор по английски език.

Важен момент е, че децата през цялото време общуват с връстниците си и със своите преподаватели на английски.

Лагерниците продължават да усвояват чуждия език и докато играят, забавляват се или спортуват. Така научаването на новите думи става неусетно, а езиковата бариера се преодолява много лесно.

Това осигурява добра говорна практика, която няма как да получат в училище. Този начин на учене на английски подготвя учениците лесно да се адаптират в чуждата езикова среда, когато отидат да следват зад граница.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Едно от най-важните умения, които децата придобиват и усъвършенстват в летния езиков лагер е да презентират.

То ще им бъде от голяма полза по време на обучение във висше учебно заведение в чужбина, а и в бъдещата им кариера.

Преподавателите показват различни начини за изготвяне и представяне на добри презентации.

Те обръщат внимание на начина на говорене, което включва подходяща интонация и сила на гласа и поддържане на зрителен контакт с аудиторията.

Акцентира се на използването на реторични похвати за задържане на вниманието и постигане на определено въздействие, в т. ч. логически паузи, повторения, риторични въпроси и др.

На лагерниците се обяснява и колко е важна невербалната комуникация, т. е. езикът на тялото.

Разяснява се какви са подходящите жестове и мимики, позицията на тялото и цялостно поведение.

Презентационните умения включват още умение за построяване на текстовата част и правилен подбор и представяне на подходящ аудиовизуален материал.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Децата се групират при подготвянето на презентации, а целта е да се научат да работят в екип, за да си сътрудничат и помагат.

Включването в езикова ваканция дават много предимства на ученици, които планират да учат както средно образование, така и висше образование в друга страна.

Достатъчно висока ли е подготовката, за да може детето да говори и пише свободно за обучението си в чуждата страна?

Международният летен езиков лагер ЛъкиКидс прилага уникална методика на преподаване, съобразена с всички съвременни тенденции в обучението по английски език за деца.

Това поставя високи стандарти, а самото обучение е на световно ниво.

ЛъкиКидс приема всички желаещи, но в лагера те се разпределят в групи в зависимост от нивото им по английски език.

В началото децата правят тест за определяне на входното ниво. След анализ на резултатите от входния тест по преценка на координатора по английски език детето може да бъде разпределено в по-високо или по-ниско ниво.

Това се прави, за да може всеки участник в лагера да развие максимално потенциала си и да надгради знанията си по английски.

Езиковият лагер предлага ниво за напреднали, в което могат да се включат учениците, които планират да продължат образованието си в чужбина.

Подготовката в групата за напреднали е достатъчна, за да може ученикът да говори и пише свободно и да е готов за обучението си в чужда страна.

Наред с усвояването на нови знания и практикуването на английски език, учениците придобиват и други умения.

Всеки ден те се учат да отсяват важното от маловажното в морето от информация в интернет пространството.

Когато правят презентации, учениците се научават да цитират правилно, като посочват източника на цитата. В края на презентацията поставят линк, който отвежда към мястото, откъдето е копиран.

По този начин се учат да спазват авторските права, което ще им е много полезно, когато в бъдеще пишат есета или подготвят презентации.

Лагерниците придобиват също умения да работят с аудиовизуални материали, в т. ч. музика, снимки, анимация и видео.

Те трупат познания в нови сфери, работейки с различни приложения, при това на английски език.

По какъв начин това се случва?

Обучението в езиковия лагер е интерактивно и се извършва чрез таблети, интерактивна дъска и специализиран софтуер.

По този начин децата се научават да използват електронните устройства с образователна цел и същевременно им осигурява забавно преживяване.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Цялото обучение се провежда под формата на игра. Така децата се наслаждават на ваканцията и придобиват без напрежение нови знания и умения.

Езиковият лагер разполага с отлично оборудвани интерактивни зали за обучение по английски език.

Програмата включва 4 часа дневно интерактивно обучение по английски език, като се прилагат се най-съвременни методики за преподаване.

Уроците са разделени на два блока по 80 минути, с 20 минутна почивка между тях.

Програмата при провеждането на всеки един летен езиков лагер е специално разработена на принципа на проектното обучение. Участниците разработват проекти по зададена за конкретния период тема, а крайната цел е да подобрят уменията си по английски език. Всяка смяна в лагера минава под знака и на различна тема.

Обучението чрез проекти е иновативен подход, който се прилага във всички модерни детски лагери и в образователните програми на училищата със засилено изучаване на чужди езици.

Освен в областта на английския език, проектите дават възможност за придобиване на знания и в други области от социалния живот и природния свят.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Всяка смяна на лагера има основна тема, а всяко ниво по английски език има определена подтема.

Сред глобални теми са:

  • Какви езици говори светът;
  •  Най-добрите традиции в ЕС;
  •  Любима страна, любими традиции, храна и др.; 
  •  Пресъздаване на стари национални облекла; 
  •  Теории за произхода на расите и много други.

Ако конкретната тема, по която се работи, е „Игри”, децата научават какви са традиционните игри, коя е най-добрата настолна игра, как електронните игри влияят на мозъка и как се създава компютърна игра.

Особен интерес сред децата и тийнейджърите предизвиква темата „Космически забивки”. 

Възможните подтеми са:

  • Нашата вселена;
  •  Пътуване в космоса;
  •  Комуникации в космоса;
  •  Космически туризъм и други.

Целта на екипа от преподаватели е да докаже, че уроците по английски език по време на езиковата ваканция могат да бъдат забавни и интересни.

По време на обучението всяко дете е стимулирано да развие индивидуалните си способности и таланти.

Веднъж седмично лагерниците „бягат” сред природата. Децата прекарват цял ден на чист в планината, където се провеждат уроци на открито и занимания на поляна.

Този ден се използва за преговор и затвърждаване на знанията. Накрая остава време и за забавления. Децата развихрят творческите си способности и изработват красиви неща от рециклирани и природни материали.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Езиковото обучение в лагера се редува с разходки сред природата, спортни състезания и екскурзии до забележителности в региона.

Голямо вълнение сред лагерниците предизвикват уроците по конната езда.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Примери за деца, които вече са в чужбина и вече са били в лагера или се връщат редовно

Много родители се чудат дали да изберат някоя от предлаганите езикови ваканции в чужбина или в България.

ЛъкиКидс, който се организира в апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс, е един от най-добрите лагери за деца у нас и предлага отлично обучение по английски език.

В извънучилищна среда сред природата децата успяват да разгърнат своя потенциал и по-успешно да се справят с комуникационните задачи, което е предимство пред карането на обикновен езиков курс.

Чудесната лагерна обстановка предразполага към свободно общуване между връстници и липса на притеснение от задължителното оценяване на знанията.

Може ли летният езиков лагер да помогне за обучение в чужбина?

Всички тези предимства са оценени от родителите и някои лагерници карат две, а понякога и повече смени за една ваканция.

Резултатите от обучението по английски в езиковите лагери за деца се доказват и от факта, че много от възпитаниците на ЛъкиКидс вече са студенти в чужбина и са отлично адаптирани в новата езикова среда.

Снимки: luckykids.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *